Till huvudinnehåll

Region 8 blir Region 10

Region 10:s logotyp tillsammans med en karta över de kommuner som ingår

Under ett flertal år har åtta inlandskommuner i Västerbottens län samverkat för att stärka kommunernas roll och utveckling i inlandet. Då fler kommuner, från Åsele i söder till Arjeplog i norr, valt att söka sig till samarbetet, byts nu namnet till Region 10.

Region 10 syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, såväl i Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt. Samarbetet sträcker sig över fem utpekade fokusområden: skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.

Flera givande satsningar
Under resans gång har flera samarbeten burit frukt som exempelvis skolchefernas arbete med en bred satsning på fjärrundervisning och näringslivsfunktionernas satsningar på gemensamma projekt som gett konkret hjälp till näringslivsarbetet i kommunerna.

Även inom omsorgen har social- och omsorgscheferna skapat ett nätverk för kollegiala frågor. I små kommuner är vissa handläggare ensamma om sian arbetsuppgifter och har då möjlighet att lyfta frågor via nätverk i Region 10. 
- Jag ser otroliga fördelar med denna typ av samverkan som på ett konkret sätt gynnar alla parter, säger Fridha Eriksson Nyström, koordinator Region 10.

Fakta Region 10
- Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.
- Området är cirka 62 600 km2 stort.
- Folkmängd cirka 49 400 personer.

Uppdaterad den 27 april 2018