Till huvudinnehåll

Ny vd på Lycksele flygplats

Lycksele flygplats har rekryterat en ny vd och verksamhetsansvarig. Det blir den tidigare flygkaptenen Josef Khan med en gedigen bakgrund inom flygbranschen.

– Jag ska jobba hårt för att Lycksele flygplats ska fortsätta vara en stor tillgång för staden och regionen, säger Josef Khan.

– Det känns positivt med en så ung och redan så erfaren ersättare som Josef, säger Lennart Näslund, långvarig vd som nu går i pension.

Det har pågått en noggrann rekryteringsprocess sedan Lennart Näslund tidigt aviserade att han tänkte gå i förtidspension – på så sätt har flygplatsens styrelse haft god tid på sig att hitta rätt ersättare till Lennart. Han började på flygplatsen redan 1983 som timanställd innan den reguljära trafiken kom igång, sedan har han gått den långa vägen till flygplatschef och vd sedan bolagsbildandet 2008.

– Det har varit en fantastisk samsyn i Lycksele kring vår flygplats, inte minst från politiskt håll. Tittar man i backspegeln så har det varit rätt investeringar och i rätt tid. Jag tror flygplatsen fortsatt kommer spela en lika viktig roll i framtiden för kommersiell flygtrafik men även för ambulanshelikoptern som är stationerad här och de många verksamheter som är beroende av flygplatsen, säger Lennart.

Tillträder i slutet av juni
Josef Khan har sedan en tid gått vid sidan av Lennart och nu när Transportstyrelsen har godkänt honom som verksamhetsansvarig kan han ta över ansvaret. I slutet av juni blir han även flygplatsens vd.

– Jag har fått ett gott intryck av flygplatsen. Kommunen och ägarna har verkligen investerat, det är hög standard på flygplatsen och en personal som är engagerad. Personalen är verkligen vår största tillgång här och det tycker jag känns väldigt tryggt, säger Josef.

Masterutbildning i London
Josef Khan är 32 år och kommer från Göteborg. Ända sedan 2007 har han arbetat inom flygplatsdrift och bland annat haft eget företag på flera flygplatser.

Josef började utbilda sig till trafikflygarpilot redan som 18-åring. De senaste nio åren har han varit aktiv som kommersiell trafikpilot, bland annat åt Ryanair, varav de fyra senaste som flygkapten på en Boeing 737–800.

– Det har varit en intressant karriär, mitt mål var att utbilda mig till pilot och kapten blev jag vid 28 års ålder men under resans gång har intresset mer gått mot ledarskap på flygplatser. Det har alltid varit en fascinerande plats för mig med människor som reser, alla olika destinationer, känslorna som finns på en flygplats och inte minst den operativa driften där varje dag är den andra olik, säger Josef.

2017 bestämde han sig för att vidareutbilda sig och läste en masterutbildning inom air transport management i London.

– Det är en internationell utbildning inriktad mot personal som redan är verksamma inom flygbranschen och vill utveckla sina kunskaper. Det har varit väldigt givande och ett komplement till mina tidigare erfarenheter som gör att jag kan knyta ihop flera perspektiv.

Dagliga avgångar
Lycksele flygplats har en så kallad allmän trafikplikt vilket innebär att Trafikverket upphandlar flygtrafiken till Stockholm Arlanda, i likhet med andra flygplatser i Norrland.

– Jag tror vi kommer se en samhällsförändring med ökad turism inom Sverige och där har Lycksele en stark placering i södra Lappland. Flygplatsen spelar en viktig roll för vår plats och befolkningen som bor och är verksam här och den samhällsservicen ska vi utveckla. Från den 16 juni har vi dagliga avgångar förutom lördag och det gör Lycksele än mer attraktivt, säger Josef.

Han har nu köpt hus i Lycksele med sin fru som också fått jobb på orten.

– Vi tänker långsiktigt och har kommit in i Lycksele väldigt bra. Det är en fin stad med sociala och trevliga människor – det är nära till hög livskvalité här, säger Josef.

Uppdaterad den 4 juni 2020