Till huvudinnehåll

Nödförfarande öppnar för flygtrafik

kvinna går mot flygplatsen

Flygtrafiken ska komma i gång så snart som möjligt på Lycksele flygplats. Det framkom vid dagens presskonferens med regeringen och Trafikverket. Nu ligger fokus på att få en operatör som tar över flygningarna.

Klockan 13.00 i dag, fredag, hölls en presskonferens där regeringen och Trafikverket tillsammans berättade hur den akuta situationen ska lösas efter flygbolagets Nextjets konkurs.

Direkttilldelar trafik
För Lycksele, Hemavan och Vilhelmina kommer Trafikverket att genom nödförfarande direkttilldela trafiken för en period på sju månader.
- Här tittar vi nu på operatörer som kan vara intresserade av att ta över den här trafiken. Vi hoppas genom detta förfarande att få trafiken i gång så snart det överhuvudtaget är möjligt. Under tiden kommer vi påbörja upphandlingen för att säkerställa att vi har en trafik efter de sju månaderna, säger Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket.

Omfattas av trafikplikt
Nödförfarandet är möjligt eftersom dessa flygningar omfattas av regelverket för trafikplikt.

Flygplatserna i Arvidsjaur och Gällivare omfattas av ett annat regelverk och här måste en ordinär upphandling genomföras. På dessa orter kan flygtrafiken tidigast komma igång i mitten av september.

Fotograf: Ingrid Sjöberg

Uppdaterad den 18 maj 2018