Till huvudinnehåll

Flera andrahandsaffärer i Lycksele

Bild på second hand

Som en del i den årliga hållbarhetsveckan, SEE, presenteras idag cirkulär ekonomi och en del aktörer i Lycksele kopplade till detta. För att vi ska klara den klimatomställning som vi står inför krävs det att vi ändrar från en linjär till en cirkulär ekonomi.

Det betyder att vi i den mån det är möjligt ska undvika att köpa nytt. Man brukar prata om en avfallstrappa med fem steg; minimera – köp inte om du inte behöver, återanvänd – låna, byt eller köp second hand när behovet finns, återvinn – när produkten inte går att använda längre så kan du antingen se om du kan göra något annat med den, eller så återvinna den så att det kan skapas nya produkter av materialet, energiutvinna – skräpet som slängs blir till fjärrvärme, och slutligen deponi – ett steg vi vill undvika i största möjligaste mån. 

Att köpa så lite som möjligt är såklart det bästa, både för vår planet och för din plånbok. Men när det trots allt finns ett behov; när barnen växer ur sina kläder, när soffan blivit för nersutten eller när mobiltelefonen går sönder behöver vi köpa något nytt. Men genom att undvika att köpa fabriksnytt och i stället leta efter en andrahandsprodukt kan du minska ditt planetära avtryck avsevärt.  

Flera andrahandsaffärer i Lycksele
Nya produkter genererar nämligen både mycket avfall och mycket utsläpp. En ny laptop genererar över 1000 kg avfall, en borrmaskin runt 50 kg. Ett par byxor genererar 25 kg avfall. Om du i stället väljer en begagnad produkt minskar avfallet med 100 procent. Dessutom minskar växthusgasutsläppen. En ny soffa ger upphov till utsläpp av närmare 300 kg växthusgasutsläpp medan en begagnad soffa ger upphov till 50 kg utsläpp, då främst på grund av dina transporter för att hämta upp soffan. Du kan alltså köpa sex nya soffor innan du kommit upp i samma utsläpp som en ny. Att ”med små medel göra om hemma” och köpa in två nya kuddfodral, nya gardiner och en ny matta orsakar 100 kg växthusgaser. Om du i stället köper begagnade produkter minskar dina utsläpp med 90 procent. 

I Lycksele finns det flera andrahandsaffärer där du i flera fall dessutom bidrar till arbetstillfällen för personer som står utanför arbetsmarknaden. De butiker som finns är PMU, Röda Korset Second Hand och Resurscentrum där du finner både kläder, möbler och annat. Dessutom finns Recloset som är mer inriktad på kläder och säljs på kommission.  

Uppdaterad den 21 september 2023