Till huvudinnehåll

Minskat matsvinn på skolan hjälper människor i utsatthet

Kvinna ger bort en matlåda

I Lycksele kommun pågår just nu ett samarbete som både lyckas minska matsvinnet inom skolan och samtidigt ge behövande personer en matlåda. Det i ett samarbete mellan Lycksele kommun och Svenska kyrkan.

Sedan i höstas har Lycksele församling och Lycksele kommun ett samarbete kring matlådor. Skolmat som blir över delas ut i matlådor till behövande. Det är medborgare som har svårt att få stöd från samhället som kan ansöka om att få matlådor.  

- Det är fantastiskt att vi kan hjälpas åt att hitta lösningar tillsammans. Att vi både kan hjälpa människor i nöd och samtidigt minska matsvinnet, säger Stina Lindblom-Zhakata, diakoniassistent i Svenska kyrkan. 

Ett behov i Lycksele
Stina kom att tänka på matsvinnet på skolorna och tog kontakt med kommunen. Lycksele församling delar ut runt 20 matlådor i veckan men ibland är behovet större. 

-Vi ser att det finns ett behov i Lycksele, framför allt i slutet av månaden. Kommer det en barnfamilj så behövs det många matlådor, säger Stina Lindblom-Zhakata.  

-Jag blev glad när Stina hörde av sig och ställde frågan om kommunen kunde hjälpa till med detta och tycker det är bra att man från verksamheten löst det på ett så bra sätt. Här träffar vi ju verkligen rätt när vi kan vara med och stötta personer och familjer som verkligen är utsatta och behöver rätt stöd. Det ligger absolut rätt i vårt arbete med agenda 2030 målen, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren.

 

 

Uppdaterad den 13 december 2023