Till huvudinnehåll

Lyckselelärare nominerad till Guldäpplet

Bild på Niklas som tittar i kameran

Guldäpplet är en årlig utmärkelse sedan 2002 som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar skolan och undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.  En av de nominerade är Niklas Funk, språklärare via fjärrundervisning i spanska och it-stödjare på Finnbacksskolan i Lycksele.

- Jag blev väldigt överraskad och det känns mycket roligt att få bli nominerad, säger han. Niklas är nominerad bland annat för sitt arbete med att utforska och utveckla arbetet med att skapa relationer med elever och kollegor i fjärrundervisningssituationen.

- Det är en liten utmaning att kunna bo och jobba ifrån Lund, det vill säga 140 mil ifrån mina elever. För att min undervisning ska bli så bra som möjligt måste jag som pedagog bygga många relationer snabbt med elever men även med mina kollegor. Det gäller att kunna bjuda på sig själv, kunna skoja tillsammans med sina elever under lektionerna och vara flexibel i mitt undervisningssätt, ibland digitala övningar, ibland en lärobok, ibland en live-lektion från en spansk matmarknad. Det gör kanske min undervisning lite mer unik än i ett klassiskt klassrum, säger Niklas och fortsätter:

- Mycket hjälp får jag också från mina handledare i klassrummen som hjälper till med relationsbygget. 

Utmaningar och risker med AI
Niklas tar också in nya verktyg i sin undervisning. Han både använder och undervisar om AI och sprider information till övriga kollegor kring användningsområden, utmaningar och risker med AI genom sin roll som IT-stödjare.

-Jag vet att många av mina elever redan har använt sig av AI, det gäller att man som pedagog ligger steget före och visar dem, "aha i denna uppgift vet jag att du har använt dig av en AI, det är inte du som skrivit allt på två minuter". Jag som pedagog använder det dagligen och visar även mina elever när och hur jag använder mig av det. Mina bra och dåliga exempel för jag vidare till övriga kollegor. Vi är ett kollegium och alla ska vara med på banan, ingen ska stå utanför, det gäller även eleverna, säger Niklas.

Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras onsdagen den 4 oktober. Prisutdelningen kommer att ske i samband med Guldäpplets Dag, i Stockholm den 26 oktober.

Uppdaterad den 20 september 2023