Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Lyckseleelever vann designtävling

Två elever vann tävlingen

Två av Tannbergsskolans elever har vunnit första pris i den rikstäckande tävlingen Design Open.

Design Open är en tävling för unga designstudenter från hela Sverige. Tannbergsskolan har deltagit i tävlingen sju gånger tidigare men inte lyckats nå prispallen. Det blev det ändring på i år då teknikeleverna Wille Lindgren och Samuel Norum vann tävlingen med sitt bidrag “BikeBroddar”.
- Det känns väldigt kul och oväntat. Jag trodde inte att vi skulle vinna, säger Wille Lindgren.

Förenklat vinterdäck
Temat för årets tävling var att främja cykling på olika sätt. Uppgiften var att föreställa sig en cykeltur, identifiera problem och lösa dem med design. Det kunde exempelvis handla om en produkt till cykeln, kläder och skydd eller infrastruktur kring cykelbanor och parkeringar. 
- Vi satsade på ett förenklat vinterdäck. Genom att spänna på bikebroddar på befintligt däck går det snabbt och enkelt att byta beroende på underlag, säger Wille Lindgren.

Utmaningar engagerar
Teknikprogrammet på Tannbergsskolan har två inriktningar - Informations- och medieteknik samt Design och produktutveckling. Enligt läraren Mats Parkman har undervisningen utvecklats de senaste åren, mycket tack vare viljan att erbjuda en så hög kvalitet på utbildningen som möjligt.
- Att delta i den här designtävlingen är bra på många sätt. Vi kommer utanför skolans väggar och får riktiga utmaningar som gör att eleverna är väldigt engagerade. Bara det är ju en vinst i sig men att gå till final och att sedan hamna på första plats är verkligen ett kvitto på att vi kan och att det vi gör är bra. Jag är väldigt glad och stolt över mina elever och att vi har fått sätta Tannbergsskolan och Lycksele på kartan, säger han.

52 bidrag
“Bikebroddar” var ett av 52 bidrag i tävlingen Design Open som anordnades av Mid Sweden University Industrial Design, MiunID, vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Vinstsumman var 10 000 kronor.

Uppdaterad den 13 april 2017