Till huvudinnehåll

Lycksele bästa tillväxt 2023

Lycksele kommun vinner priset Bästa Tillväxt 2023 i Västerbottens län.

I Västerbottens län är det Lycksele kommun som kniper första platsen i årets upplaga av Bästa Tillväxt. På andra och tredje plats kommer Vännäs respektive Sorsele kommuner. Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, är ett av Sveriges mest prestigefulla priser. Det delas sedan 2007 årligen ut av kreditupplysningsföretaget Syna.

- Det är mycket glädjande att vi får den här bekräftelsen på att företagen i vår kommun är så framgångsrika och välskötta. Det är ett väldigt gott betyg. Vi är naturligtvis oerhört stolta över företagsklimatet och företagen i vår kommun, säger Roland Sjögren, kommunstyrelsens ordförande. 

Ett gott näringslivsklimat
– Det är naturligtvis jätteroligt, säger Gustaf Axelsson, som är näringslivschef och som ser flera förklaringar till framgången.

Han ser utmärkelsen Bästa Tillväxt som ett bevis för att det råder ett gott näringslivsklimat i Lycksele.

– Vi har en bra mix av olika branscher och det finns många duktiga företagare i kommunen. Vi har dessutom en bra tillväxt inom flera sektorer samtidigt som vi ser att det finns förfrågningar från nya företag som vill etablera sig här, säger Gustaf Axelsson.

– Inför framtiden är jag positivt optimistisk och det tror jag är en syn som också delas av de flesta företagarna i kommunen, som är duktiga på att se nya möjligheter att växa och utvecklas.

Bred och stabil tillväxt
Bästa Tillväxt, som premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet, delas sedan 2007 årligen ut av kreditupplysningsföretaget Syna.

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, berättar Karl Stjerna, VD på Syna.

Skapas ett tillväxtindex
På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

– Bästa Tillväxt bygger följaktligen på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Lycksele kommun har tagit första platsen i Västerbottens län är extra roligt eftersom kommun tidigare haft mer undanskymda placeringar, fortsätter Karl Stjerna.

Uppdaterad den 13 december 2023