Till huvudinnehåll

Beslut från kommunstyrelsen den 10 oktober

översiktsbild där man ser höghuset vid älven och bron.

Här följer en sammanfattning kring några av de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde den 10 oktober.

Funktionshinderspolitiskt program för Lycksele kommun
Lycksele kommun har arbetat fram ett förslag på revidering av det handikappolitiska programmet. Syftet med programmet är att (med utgångspunkt i FN:s konvention för rättigheter för personer med funktionsnedsättning) tydliggöra vad kommunen vill uppnå för att öka delaktigheten och jämlikheten för personer med funktionsnedsättning i kommunen. Programmet syftar också till att skapa medvetenhet om personer med funktionsnedsättnings situation, samt arbeta förebyggande mot förutfattade meningar och fördomar. Förslaget till revidering har varit ute på remiss till alla verksamheter och nämnder samt berörda intresseorganisationer.

Bredbandsstrategi för Lycksele kommun 2023–2025
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar lokal bredbandsstrategi för åren 2023–2025. Sveriges regering har tidigare antagit en nationell bredbandsstrategi, Sverige helt uppkopplat 2025. Det är en strategi för att nationellt öka tillgången till bredband både i och utanför hemmet och arbetet, för alla. Region Västerbottens senaste regionala utvecklingsstrategi har med utbyggnad av bredband som en delprioritering. Den senaste kommunala bredbandsstrategin sträckte sig till 2020 varför en ny uppdaterad strategi behöver antas för kommunen som är anpassad till såväl nationell som regional strategi.

Syftet med kommuners bredbandsstrategi är att peka ut riktning och ramar för stadsnätets utbyggnad, funktion och kapacitet i Lycksele kommun 2023–2025. Strategin visar på hur kommunen kan arbeta för att ha möjlighet att uppnå de nationella målen för bredbandstäckning.

Kommunstyrelsens investeringsbudget 2024 med plan 2025–2026
Kommunstyrelsen fastställer investeringsbudget 2024 med plan 2025–2026 under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner en utökning av investeringsram med 17,6 miljoner kronor, samt investeringar över två miljoner kronor. Kommunstyrelsens investeringsram för 2024 uppgår 40 miljoner kronor. Förvaltningen har föreslagit fullmäktige att utöka kommunstyrelsens investeringsram med 17,6 miljoner kronor.
 
I enlighet beslutsordningen för investeringsprojekt ska kommunfullmäktige besluta om investeringsprojekt som kostnadsberäknas till 2 mkr eller mer per år. Investeringsprojekt understigande 2 mkr per år inom tilldelad investeringsram beslutas av kommunstyrelsen.

Revidering av budgetramar 2023
Kommunstyrelsens föreslår till kommunfullmäktige att besluta om en tillfällig utökning av socialnämndens budgetram 2023 med 1,953 miljoner kronor med anledning av att statsbidrag för prestationsbaserade medel till kommuner som utökat bemanningen av sjuksköterskor på särskilda boenden ska redovisas som ett generellt statsbidrag och inte som ett riktat statsbidrag.

Uppdaterad den 12 oktober 2023