Till huvudinnehåll

Julia ser framemot sitt nya jobb i Lycksele

Närbild på Julia Johansson

Julia Johansson från Umeå ser framemot nytt jobb, nytt boende och en nystart i Lycksele. Den första februari påbörjar hon sitt jobb som biståndshandläggare på Lycksele kommun.

Julia Johansson är i dag inne på sin sista termin som studerande på socionomprogrammet i Umeå. Nu ser hon framemot en ny tjänst i Lycksele.
-  Det känns verkligen jättebra att få jobb direkt efter utbildningen och det blir spännande att få komma till Lycksele, säger hon.
Det var tack vare tips från en lärare som Julia fick kontakt med Akademi Norr som varit ett viktigt stöd.

Anpassa studierna
Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund representerar totalt 17 inlandskommuner i Norra Sverige från Kiruna i norr till Kramfors i söder. Kommunerna som ingår i samarbetet verkar för att kunna erbjuda socionomstudenter verksamhetsförlagd utbildning och sommarjobb, samt bidra med uppsatsämnen inför examensarbetet. Martin Bergvall är verksamhetschef på Akademi Norr.  
- Julia hade fått nys om den satsning som vi gör och hörde av sig till mig. Hon ville tillsammans med sin sambo flytta till Lycksele för att arbeta som socionom, samtidigt som hon läser klart en magisterexamen. Jag var i kontakt med Lycksele kommun om detta. Nu har de anställt henne och även anpassat hennes tjänst så hon kan fortsätta studierna, säger Martin Bergvall.

Kommuner samarbetar
För att fler ska kunna studera på distans undersöker man just nu om kommunens lärcentra är redo för digitala examinationer. Som motprestation arrangerar institutionen för socialt arbete en arbetsmarknadsdag. På grund av pandemin blir det endast digitalt denna höst men under våren 2021 tänker man sig att dagen ska vara både fysisk och digital så att alla har möjlighet att delta.
- Vårt uppdrag är att säkra högre kompetens till inlandet. Därför är det viktigt att jobba direkt mot universiteten. Vi behöver samarbeta och samverka för att tillgängliggöra utbildningen så att den blir så bra som möjligt. Vi tror att detta är framtiden när det kommer kring samverkan med lärosäten där flexibilitet och samverkan står i fokus säger Martin Bergvall.

Hoppas på jobb i Lycksele
Nu hoppas Julia och hennes sambo på en framtid i Lycksele.
-  Det ska bli roligt att få börja på sin nya tjänst i februari och flytta till Lycksele. Att få vara i ett nytt sammanhang, säger hon.
Nu återstår bara att hennes sambo som är tandhygienist också ska få jobb i Lycksele. 
- Vi hoppas på att kunna få flytta till Lycksele båda två, säger hon.

Uppdaterad den 10 november 2020