Till huvudinnehåll

Jobba i Lycksele kommun

Bild på Johanna som tittar in i kameran

Johanna Österlind jobbar som lärare i en årskurs 1 på Södermalmsskolan. Sedan hon blev färdigutbildad förskollärare, samt F-3 lärare i januari 2011 har hon arbetat inom Lycksele kommun.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Det bästa med mitt yrke är definitivt eleverna. När man arbetar som klasslärare blir verkligen ingen dag den andra lik, med den brokiga skaran individer man möter i sitt klassrum varje dag. Det kan hända lite vad som helst, och man får vara beredd på att komma på nya lösningar på stående fot. Det är ofta mycket glädje och mycket skratt! Det är också otroligt häftigt att få vara med när elever knäcker läskoden, använder sig av nya begrepp eller strategier de har lärt sig och när de kan vinna ny kunskap med hjälp av det vi arbetat tillsammans med. Man får ser hur en elev växer en hel meter mitt framför ögonen på en, och man får glädjas med eleven i dess utveckling när nya kunskaper och förmågor erövras och utvecklas!

Förutom att se till att eleverna når kunskapskraven, skulle jag vilja säga att det är ännu viktigare att arbeta med vårt värdegrundsuppdrag. Att dessa individer får ses just som de individer de är, att de blir sedda och mötta med respekt och omtanke. Att som lärare arbeta samman starka grupper som når målen, arbetar tillsammans och möter varandra med hänsyn och omtanke.

Varför skulle du rekommendera andra att jobba med detta?
- Det finns många belastningar i vårt yrke, men jag tycker att det övervägande man tar med sig hem efter en arbetsdag ändå är det roliga, olika upplevelser man delar med sina elever och kollegor. Därför skulle jag ändå rekommendera andra att arbeta med detta. Plus att jag såklart vill ha kollegor som kan bidra med sina erfarenheter och kunskaper från olika yrkesliv och livserfarenheter som kan göra vår verksamhet bättre!

Hur är det att jobba åt Lycksele kommun?
- Att arbeta åt en liten kommun som Lycksele har sina för- och nackdelar. En fördel i arbetet är såklart närheten. Närheten till besluten, till kollegorna, till andra verksamheter, till naturen, till sin arbetsplats även om man bor på en annan stadsdel. En nackdel kan vara att en liten kommun har en liten kostym vad gäller ekonomiska förutsättningar, och där är det viktigt med en bra arbetsplats med bra kollegor där man ser möjligheter i stället för svårigheter.


Uppdaterad den 19 april 2023