Till huvudinnehåll

Lyckseles kommunchef informerar om coronasituationen

Lyckseles kommunchef Ingela Gotthardsson informerar om coronasituationen och kommunens arbete. Här följer texten för videoinspelningen. 

Vi står inför en situation som vi aldrig tidigare upplevt i modern tid.

Nu är det viktigt att vi följer myndigheternas föreskrifter och råd och att vi också, var och en tar eget personligt ansvar. Allt för att förhindra smittspridning.

Vi i Lycksele kommun följer utvecklingen och läget kan snabbt förändras och då måste vi också ställa om snabbt.

Det innebär också att vi inom kommunen måste hjälpas åt. Vi måste tillfälligt kanske jobba med andra saker än vad vi annars gör i vardagen och kanske också byta arbetsplats.

Under den senaste månaden har vi genomförts ett antal åtgärder. Bland annat har vi genomfört distansundervisning inom Utbildningscentrum. Här finns det några utbildningar som är undantagna. Vi har också den senaste veckan möjliggjort så att elever i årskurs 3 på yrkesprogrammen kan ta delar av sin utbildning på skolan.

Vi har infört besöksförbud på våra vård- och omsorgsboenden. Ett regeringsbeslut som gäller från och med den första april. 

Vi har också infört skärpta hygienrutiner inom måltidssituationerna i för- och grundskolan. Vi har även infört åtgärder för att minska trängsel och köer.

Allmänna sammankomster är sedan en tid tillbaka inte tillåtet med fler än 50 personer. Det innebär att vi också har ändrat arbetssätt inom kommunen. Numera sker de flesta av våra möten digitalt.

Äldre ska undvika nära kontakter och folksamlingar. Men det är också viktigt att alla är ute och rör på sig så mycket man kan.  

Kommunen har inrättat en servicetelefon för dig som inte har hemtjänst eller inte har närstående som kan hjälpa dig med till exempel inköp. Telefonnumret hittar du på vår hemsida.

Jag vill också uppmana er alla att vi inte besöker äldre att avstå från besök men ändå att hålla kontakt. Till exempel via telefon eller digitalt.

Företagen har också ett ansträngt läge. Det är svårt och det sker varsel och korttidspermitteringar. Staten har gjort en hel rad åtgärder och även Region Västerbotten har beslutat om att ge stöd till mindre företag i länet. Här kan du som företagare gå in på verksamt.se för att se vilka stödåtgärder som finns eller vända dig till Näringslivskontoret i Lycksele så de kan lotsa dig. 

Lycksele kommun planerar för att klara en påfrestning under längre tid. Redan i dag har vi ett ansträngt läge inom stöd, vård och omsorg men även inom andra områden. Vi behöver fler medarbetare. Inom vård och omsorg så håller vi på att ta fram en snabbutbildning för dig som vill arbeta inom detta och inte gjort det på ett tag.

Vi vill även att du som arbetar inom kommunen anmäler ditt intresse om du till exempel är utbildad sjuksköterska, förskollärare eller undersköterska men i dag jobbar med annat. Vi har en stor utmaning i kommunen i dag som på många andra håll i Sverige.

Slutligen vill jag påminna alla om att hålla god handhygien, håll avstånd och att vara hemma när du är sjuk. Det är också viktigt att vi alla håller oss uppdaterade via säkra källor.

Vi ska tillsammans ta oss igenom den här perioden. Nu har vi påskvecka och påskhelg. Ta en promenad i naturen och umgås med dina nära på ett annat sätt än vad du annars gör.

Tack för att ni vill hjälpa till!

Uppdaterad den 7 april 2020