Till huvudinnehåll

Risken för smittspridning är hög

Bild på händer som tvättas i ett handfat

Här samlar vi information och länkar där du kan få mer information om coronaviruset. Lycksele kommun har en arbetsgrupp, utsedd av kommunchef, som löpande följer utvecklingen av coronaviruset covid-19.

Arbetsgruppen träffas löpande och jobbar utifrån fastställda krisberedskapsplaner och deltar i veckovisa samverkanskonferenser i länet.

Ny riskbedömning
Risken för smittspridning av covid-19 i Sverige bedöms nu som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar  människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms som mycket hög, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras.

Enligt smittskyddslagen har var och en skyddsplikt. Det innebär att den person som misstänker att hen bär en smittsam sjukdom är skyldig att själv vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

Åtgärder i Lycksele kommun
Lycksele kommun följer Folkhälsomyndighetens och Region Västerbottens rekommendationer för att bidra till att förhindra smittspridning.
Frågor och svar om coronaviruset
Folkhälsomyndigheten har sammanställt en frågor och svar (FAQ) om coronaviruset. Klicka här för att komma direkt till FAQ.

Vad är 113 13?
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa för att få information om pågående händelser och kriser. 
När behöver du kontakta vården?
Ring 1177 om du har symptom som feber, hosta eller luftvägsbesvär och något av följande stämmer in på dig:
  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Sydkorea, Italien, Iran, Tyrolen i Österrike eller annat område där det nya coronaviruset sprids.
  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

Källkritik
Det är viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information, var källkritisk och sprid inte felaktig information. Här kan du läsa mer om källkritik.

Mer information
Här kan du ta del av länkar till myndigheter:
Vårdguiden 1177
Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten
Utrikesdepartementet (UD)
EU:s smittskyddsmyndighet
Världshälsoorganisationen WHO
Region Västerbotten

Uppdaterad den 11 november 2020