Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Frukostmöte med tema infrastruktur

I fredags var det frukostmöte med tema infrastruktur. Mötet innehöll gruppdiskussioner om vilka brister som finns inom Lycksele och länet och information från kommunens trafikplanerare samt infrastrukturstrateg. TM konsult var mötets företagspresentation och deras biträdande arkitekt Viktoria Karlsson presenterade sitt examensarbete om flytande bostäder i norr.

Företaget TM Konsult är ett byggkonsultföretag som bildades 1966 av tre personer. I dag har företaget runt 80 anställda fördelat på 7 kontor med huvudkontoret i Lycksele. Anders Franklin, VD, berättar att idén om företaget grundades i en bastu och att man efter 5 år var 20 anställda. Han berättar att de är ett företag som gillar utmaningar, så utmana oss du med.

Flytande bostäder vid Hawaiiudden
Under hösten har Viktoria Karlsson gjort sitt examensarbete hos TM Konsult och som numera är anställd som ingenjör och biträdande arkitekt på företaget. Examensarbetet handlar om flytande bostäder i norr där Viktoria gestaltat ett förslag med flytande bostäder vid Hawaiiudden i Lycksele. Hon har inspirerats av andra städer i Sverige och av andra länder samt undersökt om detta är en lösning på bostadsbristen. I sitt arbete har hon också intervjuat personer från Lycksele.

- Varför inte applicera detta i Lycksele, vid Hawaiiudden. För att den skulle användas mer än vad den används just nu, säger Viktoria Karlsson.

Nya transportsätt och ny transportplan
Lycksele kommuns trafikplanerare Peter Molin och infrastrukturstrateg Grete Vesteraas berättade om den nya nationella transportplanen och hur arbetet sker på regional och lokal nivå. Man lyfte även tillsammans med Christer Hedlund, VD på Maxmoduler, det goda exempelet ”Hitta nya vägar och nya transportsätt”. I går gick den andra transporten med modulhus på järnväg och Christer berättar att det gått jätte bra praktiskt och den första transporten kom fram i tid, det som tagit tid är förberedandet. Han ser positivt på ett samarbete med andra företag som kan använda järnvägen som transportsätt framöver.

- Generellt en styrka att tillsammans hjälpas åt att dra lasset framåt, säger Christer Hedlund, VD på Maxmoduler.

Mötet innehöll även information från kommunens ledning samt upphandlare och avslutades med gruppdiskussioner vid borden om vilka brister och svagheter som finns i infrastrukturen inom Lycksele och länet.

Uppdaterad den 3 april 2017