Till huvudinnehåll

Flytten till Lycksele blev en fullträff

Ulf och Malin Edberg upplevde att deras barn med funktionsvariationer inte fick det stöd som de förväntade. De sökte därför efter en ny plats att slå ner bopålarna på. Och i Lycksele hittade familjen rätt.
– Vi har kämpat i så många år och när vi kom till Lycksele så löste sig allt direkt. Från första dagen har vi setts som en tillgång och gästvänligheten här är jättefin, säger Ulf.

Ulf och Malin tittade över hela Sverige efter en lösning som skulle passa dem och deras barn. Familjen kände samtidigt att de inte ville flytta så långt och skannade noggrant av de norra landsdelarna. Som frilansande artist har Ulf byggt upp ett stort kontaktnät och han hörde därför av sig till en bekant i Lycksele.
– Han hade bara goda erfarenheter av barnomsorgen och hans berättelse gav mig en bra blick av Lycksele kommuns erbjudande, säger Ulf.

Ordnade bostad och jobb
I juli 2022 flyttade så familjen till Lycksele. De hittade snabbt bostad via Bo Bra Fastigheter och Malin fick jobb på Hotell Lappland.

– Malin satsar även på samiskt inspirerad konst, som är väldigt utpräglad här, så hon har fått bra respons, säger Ulf.

Själv har han sedan 2010 arbetat heltid som frilansande musiker och han hittade snabbt ett samarbete med Hotell Lappland om underhållning.

– Jobbmässigt är det fördelaktigt för mig att det inte blev en lång flytt, då jag kan fortsätta arbeta med de regionala kunder som jag haft länge. I grunden är jag pianist, men genom åren har jag blivit väldigt mångfacetterad och idag erbjuder jag hela spektrat. Jag är allt från moderator och konferencier till tekniker, DJ och artist, säger han.

Snabba insatser
På förskolan var personalen lyhörd när de träffade Ulfs och Malins barn med funktionsvariationer.
– Både rektorn, specialpedagogen och pedagogerna agerade på en gång för att kunna ge dem vad de behöver. Pedagogerna på avdelningen har verkligen tagit till sig barnen och vi får ett genuint bemötande varje morgon när vi kommer till förskolan, säger Ulf.

Även för äldsta barnet i syskonskaran blev det jackpot.

– Redan tredje dagen kom han hem skolan och berättade att han hade haft en fantastisk dag. Det känns nästan som att allt är uppgjort, det som hänt oss är verkligen jättefint, säger Ulf.

”Det som hänt oss är jättefint”
Från bostaden i centrala Lycksele har Malin fem minuters promenad till jobbet och Ulf konstaterar att allt man behöver finns i Lycksele.

– Vi har ett lasarett och det finns ett bra utbud av både varor och tjänster. Vi har en fin och välbesökt djurpark samt Skogs- och samemuseet på natursköna Gammplatsen. Och det är enkelt att ta sig hit. När min mamma skulle resa upp från Vislanda i Småland tog hon först tåget till Stockholm och sedan flyget till Lycksele. Jättesmidigt, säger Ulf

Att det råder framtidstro i Lycksele är inget som undgått honom.

– Det görs stora investeringar på många håll i norra Sverige och det smittar av sig. Hotell Lappland har till exempel gjort en jättesatsning på en 1700 kvadratmeter stor spaavdelning. Det är mycket som händer i Lycksele och det är jättekul, säger han.

Är du intresserad av hur det är att leva och bo i Lycksele? Besök vår inflyttarportal www.levailycksele.se 

Här har vi samlat några Lyckselebors berättelser om deras liv i Lycksele och varför de trivs här. 

Uppdaterad den 19 januari 2023