Till huvudinnehåll

Flygtrafiken återupptas 1 juli

Kvinnor vid incheckningen på Lycksele flygplats

Den 1 juli återupptas flygtrafiken till och från Stockholm - Arlanda. Trafikverket har beslutat att tilldela trafiken till svenskägda flygoperatören Amapola Flyg AB. Från och med nästa vecka går det att boka flygbiljetter. 

Trafikverket har beslutat att tilldela flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Flygstarten blir 1 juli.
- Vi har inget flygplan som bara står så för att komma igång med flygningar till 1 juli tar vi inledningsvis hjälp av bolaget DOT som flyger ATR-42, ett plan som tar 50 passagerare, säger Amapola Flygs vd Erik Sahlén. 
- Vi försöker hjälpa trafikverket att lösa det akuta problemet sedan får vi se hur fort vi kan stoppa in egen kapacitet på linjen. Förhoppningen är att vi ska kunna flyga under egna färger men dit är det en bit bort, säger Sahlén.

Från och med nästa vecka går det att boka flygbiljetter. 

Nöjd över snabbt agerande
Kommunstyrelens ordförande Lilly Bäcklund är glad över beskedet.
– Trafikverket lovade oss att agera snabbt och det har de verkligen gjort, säger Lilly Bäcklund. 

Upphandling sker parallellt
För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EU:s lufttrafikförordning och gör nu en tilldelning av trafiken för en period av sju månader. Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter denna period fram till oktober 2019.

 

Fotograf: Ingrid Sjöberg

Uppdaterad den 31 maj 2018