Till huvudinnehåll

EU-valet 2024

Bild på skylt där det står EU-valet och människor i bakgrunden som står i kö.

Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Då väljer medborgarna i Sverige och de andra EU-länderna vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet.

På valdagen röstar du i den vallokal som står angivet på ditt röstkort. Du kan också förtidsrösta från den 22 maj.

Vem kan rösta i EU-valet  
För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. För EU-valet gäller att du har rösträtt om du är: 

  • 18 år senast på valdagen, och 
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller 
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. 

Uppfyller du kriterierna för rösträtt blir du upptagen i röstlängden - en lista på de personer som har rätt att rösta i ett val. Alla i röstlängden får ett röstkort skickat till sig några veckor innan valdagen. 
Information om rösträtt och röstlängd på Valmyndighetens webbplats 

Förtidsrösta 
Om du inte vill vänta till valdagen med att rösta har du möjlighet att förtidsrösta från och med den 22 maj till och med valdagen den 9 juni.

OBSERVERA!
Du måste alltid ha med dig både röstkort och ID-handling när du röstar.
 

I Lycksele kommun kan du förtidsrösta på stadshuset, entréplan: 
Onsdag–fredag    22/5-24/5 klockan 13-18 
Lördag-söndag 25/5-26/5 klockan 10-13 
Måndag-fredag 27/5-31/5 klockan 11-18 
Lördag-söndag 1/6-2/6 klockan 10-13 
Måndag-fredag 3/6-7/6 klockan 11-20 
Lördag 8/6 klockan 10-13 
Valdagen 9/6 08-21 
 
På valdagen, söndag 9 juni kan du som bor i Rusksele och Örträsk också förtidsrösta på din hemort, på följande tider och plats: 

Rusksele skola klockan 08– 12 
Örträsk skola klockan 08–12

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till stadshuset eller till din vallokal kan du rösta med hjälp av ett bud. Budet kan vara en anhörig eller en vårdare som tar emot din röst och lämnar in den till stadshuset eller i vallokalen.

Ambulerande röstmottagare
Du kan också få hjälp med att rösta via en ambulerande röstmottagare som är utsedd av valnämnden. Den ambulerande röstmottagaren tar emot din röst på samma sätt som i förtidsröstningslokalen, och är på begäran av väljaren, även skyldig att hjälpa dig som väljare att göra i ordning din röst. Den ambulerande röstmottagaren har tystnadsplikt. 

För att komma i kontakt med ambulerande röstmottagare ring 070-217 77 70, telefontid: tisdag, torsdag klockan 10.00-12.00.  

Budrösta
Du som har lantbrevbäring kan budrösta som vid tidigare val. Brevbäraren kommer att ha med sig material som behövs för val. Utöver brevbäraren som är bud, måste du ha en person närvarande som vittne. Vittnet ska vara över 18 år. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till Lycksele kommun, 0950-166 00. 

Vallokaler Lycksele kommun 
Om du vill rösta på valdagen den 9 juni så gör du det i den vallokal som finns tryckt på ditt röstkort. Ett röstkort skickas till dem som finns med i röstlängden. Alla vallokaler är öppna kl 8.00–21.00 på valdagen. 

Mer om EU-valet 
På Europaparlamentets webbplats kan du läsa mer om valet och även registrera dig för att få en påminnelse när det är dags att rösta. 
Valinformation på Europaparlamentets webbplatsLänk till annan webbplats. 

You will find information about the election in several languages at www.val.se Välkommen med din röst! 

 
Välkommen med din röst! 
Valnämnden, Lycksele kommun 

 

 

Fotograf: Valmyndigheten

Uppdaterad den 3 juni 2024