Till huvudinnehåll

Elsa Laula får egen samisk flaggdag

Samiska flaggan

För första gången firas den 29 november som en allmän samisk flaggdag i Norden. Detta för att uppmärksamma frihetskämpen och pionjären Elsa Laula Renbergs födelsedag och hennes betydelse för den politiska utvecklingen i Sápmi.

100 år efter initiativet att samla samer över nationsgränserna och protestera mot staternas samepolitik blir Elsa Laulas födelsedag, den 29 november, allmän samisk flaggdag. Det beslutade sametingsparlamentariker från hela Norden tidigare i år.

Elsa Laula var en samisk ledargestalt i början av 1900-talet. Hon valdes år 1904 som talesperson för ”lapparna i Åsele, Wilhelmina och Lycksele” och begav sig till Stockholm för att berätta för kungen Oscar II om hur svårt samerna fått det på grund av skadeersättningsskyldigheten ovanför odlingsgränsen.

Mötte motstånd både som same och kvinna
Elsa utmanade makten och tog för sig i en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt. Precis som Siri Broch Johansen skriver i sin bok Elsa Laula Renberg – Historien om samefolkets stora Minerva, mötte hon motstånd både för att hon var same och för att hon var kvinna.

Uppdaterad den 29 november 2017