Till huvudinnehåll

Elev och lärare deltog vid utrikesministermöte

Bild på eleverna tillsammans med den ryska vice utrikesministern med hans stab

I oktober deltog Trine Aspnes, Ulrika Gjertz och Elinor Engman från Tannbergsskolan vid Barentsrådets utrikesministermöte i Umeå. Där höll Trine ett tal inför ministrarna med anledning av ett skolutbytesprojekt med Lyckseles vänort Olonets.

Det var den tredje oktober som Tannbergsskolans elev Trine Aspnes som går Naturvetenskapsprogrammet och lärarna Ulrika Gjertz och Elinor Engman deltog vid Barentsrådets utrikesministermöte i Umeå. Anledningen till inbjudan var att en naturvetenskapsklass från Tannbergsskolan ska delta i ett skolutbytesprojekt med Lyckseles vänort Olonets i ryska karelen med resa till Ryssland.

Tal om skolutbytesprojektet
Inför resan skulle en elev från varje land hålla ett kort tal inför ministrarna. Detta i led med att temat för Sveriges ordförandeskap var hållbar utveckling utifrån bland annat mellanfolkliga kontakter med särskilt fokus på ungdomar.

Under utrikesministermötet lämnade Sveriges utrikesminster Ann Linde över ordförandeskapet till Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide. Efter det höll Trine och den ryska eleven Elizaveta från Olonets varsitt tal inför ministrarna om deras förväntningar inför skolutbytesprojektet.
- Det blev mycket lyckat och Trine Aspnes var otroligt duktig som höll sitt tal på engelska och gjorde det galant, säger Elinor Engman.

Naturvetenskapligt projekt
Så i Umeå fick Tannbergsskolans representanter möta en elev och lärare från Olonets och skapa en första kontakt samt diskutera projektet närmare.
- Planen är att åka med eleverna till vänorten Olonets här i december och göra ett naturvetenskapligt projekt tillsammans med de ryska eleverna och lärarna. Förhoppningen är att även vi får ta emot besök av elever och lärare från Olonets under våren 2020, berättar Elinor.

Uppdaterad den 4 november 2019