Elda rätt med ved
![](/contentassets/7e2796d798d4419e941377d299453bad/eld2.png)
Vintern har nu kommit till oss på riktigt och många vill elda med ved i sin kamin eller eldstad. För att minimera utsläpp av giftiga rökgaser och minska risken att dina grannar störs av nedfallande rök finns några saker du kan tänka på.
Genom att elda på rätt sätt minskar du risken att dina grannar störs och utsläppen av luftföroreningar blir också mindre än om du pyreldar eller eldar med fel bränslen.
- Elda med torr ved. Den blir lagom torr efter att ha legat utomhus under tak i cirka ett år.
- Se till att få bra fart på elden med hjälp av tändmedel som braständare eller näver. Undvik tidningspapper som bildar sotflagor.
- När elden tänds behövs rikligt med lufttillförsel. Luckan kan då vara öppen. Därefter kan man dra ner lufttillförseln lite. Vid lagom lufttillförsel brinner brasan med en klar gul låga.
Sopor får inte eldas, exempelvis impregnerat virke, plast och kartong. När sopor eldas bildas giftiga gaser som inte kan renas i en vanlig kamin och som blir kvar i miljön mycket länge.
Att elda på rätt sätt minskar risken för sotbränder i din skorsten och du sparar även pengar och tid.
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/
https://www.lycksele.se/kommun/bygga-bo-och-miljo/halsoskydd/luften-utomhus/
Uppdaterad den 2 december 2024