Till huvudinnehåll

Desinformation mot svenska myndigheter

Bild på vit skylt där det står information

Vi vill uppmärksamma er på att det just nu pågår en informationskampanj som syftar till att smutskasta svenska myndigheter. 

En vanligt förekommande rapportering i kampanjen är att socialtjänsten kidnappar och utsätter barn för övergrepp. Kampanjen har uppmärksammats av stora internationella mediebolag och den felaktiga informationen har nu fått internationell spridning.

Syftet med desinformationskampanjen ska vara att öka splittringen i samhället och uppmuntra till radikalisering. Det är därför viktigt att du är källkritisk till det du läser, ser och hör på sociala medier och andra medieplattformar.

Vi följer händelseutvecklingen
Lycksele kommun följer utvecklingen både på nationell och lokal nivå. 

Vi vill förmedla att det finns lättillgänglig och relevant information om svensk socialtjänst på flera olika språk på Socialstyrelsens webbplats. Information om svensk socialtjänst på flera språk - Socialstyrelsen

För att säkerställa att informationen är sanningsenlig kan du använda dig av följande tips:

  • Var särskilt kritisk om du ser en film eller ett inslag som skapar starka känslor.
  • Tänk efter om informationen verkligen stämmer innan du delar något på sociala medier.
  • Vem ligger bakom informationen?
  • Varför finns informationen, tjänar någon på att jag sprider detta vidare? Fundera också på om budskapet i informationen syftar till att förändra eller påverka dina åsikter i frågan.
  • Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Finns det fler källor som säger samma sak?
  • Kontrollera om det finns information som utmanar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du letar efter information som förstärker din nuvarande åsikt.

Uppdaterad den 21 februari 2022