Till huvudinnehåll

Dags att söka bygglov inför sommarens projekt

Husbygge med människor som är på taket

Planerar du att söka bygglov, göra en bygganmälan eller ansöka om enskilt avlopp? Under våren och sommaren ökar söktrycket och därför rekommenderar vi att du är ute i god tid med din ansökan.

Du kan enkelt ansöka i vår e-tjänst. För att ditt ärende ska kunna handläggas är det viktigt att du är noga med vilka uppgifter du bifogar i din ansökan.

Lycksele kommuns myndighetsenhet gör allt för att ditt ärende ska hanteras så smidigt som möjligt. Men ju närmare sommaren vi kommer desto högre blir söktrycket för bygglov och andra åtgärder som är anmälanspliktiga. Det innebär ökade handläggningstider så passa på att redan nu ansöka om de tillstånd du behöver.

Du gör enklast din ansökan i vår Självserviceportal, där du loggar in med din e-legitimation och kan sedan följa ärendets gång. Skulle det vara så att du behöver en pappersblankett kan du ta kontakt med vår kundtjänst.

Några tips

  • Förbered din ansökan eller anmälan genom att kontrollera vilka bestämmelser som finns i ditt område.
  • Läs noggrant igenom vilka handlingar du behöver skicka in med din ansökan. Alla handlingar måste vara på plats innan vi kan handlägga ditt ärende.
  • Bygger du inom 4,5 meter från tomtgränsen behöver du grannens medgivande.
  • Om en åtgärd kräver bygglov eller anmälan måste du som byggherre i regel utse en certifierad kontrollansvarig som kan hjälpa dig med lagar och kontroller.
  • Du behöver söka strandskyddsdispens om fastigheten ligger inom 100 meter från strandlinjen.
  • Kom ihåg att du alltid behöver kontakta en sotare när du gör förändringar på eldstaden eller skorstenen.

Har du funderingar kring din inskickade eller planerade ansökan kan du ringa 0950-166 00 för att få mer information av vår kundtjänst och handläggare. Har du gjort en ansökan kan du även skicka ett meddelande direkt i Självserviceportalen.

Här hittar du Självserviceportalen
Här kan du läsa mer om bygglov och strandskydd
Här kan du läsa mer om enskilt avlopp

Fotograf: Nina Lindberg

Uppdaterad den 18 april 2019