Till huvudinnehåll

Bredbandsenheten informerar om det gångna året

Nu börjar vintern ta sitt fasta grepp om vår kommun och grävsäsongen för bredbandsanslutningar avslutas. Vi vill tacka alla inblandade för gott samarbete.

Vi har hunnit gräva in fiber till Byssträsk och Bastunäs samt ett flertal villor runt om i kommunen och vi vill hälsa er nyanslutna särskilt välkommen in i Stadsnätet. Under året har vi även bytt driftsorganisation och övervakningssystem vilket kan ha orsakat lite trassel och missförstånd och vi ber om ursäkt för detta.

Anmäl fel till tjänsteleverantör
Vi vill påminna dig som är ansluten till Stadsnätet om att vid fel på internetförbindelsen, oavsett orsak, så är det till din tjänsteleverantör du anmäler felet. Alltså den du betalar din internetfaktura till. Om felet är av fysisk karaktär och tjänsteleverantören inte kan lösa det så skickar vi ärendet vidare till vår drift som tittar på ärendet.  Om felet beror på att din CPE (för villor-dosan där fibern kommer in i huset) är trasig så behöver den bytas. Ett byte kostar 1500 kronor och betalas av fastighetsägaren eftersom CPE:n tillhör fastigheten.

Tips vid felsökning
Om Powerlampan inte lyser är CPE:n sannolikt trasig. Om den lyser men inga andra lampor lyser så kan du prova att starta om din CPE, dvs dra ur elkabeln, vänta 20 sekunder och sätta i den igen. Det effektivaste för att kolla felkällor är att koppla en dator direkt till CPE:n på port LAN1. Om du får internet då är det sannolikt fel på router eller WIFI.

I slutet av detta år eller under nästa år har vi förhoppningar om nya tjänsteleverantörer i nätet. Information kommer om det när det är klart.

Inför 2024
Under vintern avser vi att ta ytterligare steg mot att kunna leverera 1G till de kunder som önskar detta. Något som utifrån regeringsdirektiv ska vara klart 2025. Vi fortsätter arbetet med att byta ut utrustningen i våra noder.

Under de kommande två åren kommer vi att gräva fiber till bland annat Vormträsk, Vindelgransele, Norrbyberg och Rödingträsk tack vare pengar vi fått från PTS och NextgenerationEU. Grävstart i juni med början mot Vindelgransele.  

Om du har en fastighet i Lycksele kommun som inte är ansluten till Stadsnätet är du välkommen att göra en kostnadsfri, ej bindande intresseanmälan för bredband på kommunens hemsida för e-tjänster. Då tittar vi på vilka möjligheter det finns för just din fastighet att ansluta sig. Därefter kan du bestämma om du vill ansluta eller inte.

Uppdaterad den 22 november 2023