Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Biltvättarhelg 22-23 april

Becknad tvätthall för bilar

Du vet väl att man inte får fultvätta bilen? I helgen är det årets bilvättarhelg och vad hinner du göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta ett foto eller gör en kortfilm på max en minut. Dela och tagga den med #biltvättartid.

Varför ska man inte fultvätta? Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö. Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att uppmärksamma det lite extra arrangerar Svenskt Vatten "Stora biltvättarhelgen" i april varje år.

Fultvätt är en tvätt på garageuppfarten eller gatan där orenat vatten rinner via dagvattenbrunn direkt ut i naturen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav. Gör vattnet och miljön en tjänst och tvätta bilen på en biltvätt istället!

Så här tvättar du bilen

Tvätta din bil i en modern biltvätt och allra helst i en miljömärkt! Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten.

Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Då är risken stor att det smutsiga tvättvattnet rinner orenat rakt ut i vattendrag, sjöar och hav via dagvattenbrunnen.

De flesta ställen där du tankar har en biltvätt och vi rekommenderar att du tvättar din bil när du tankar eller gör andra ärenden.

Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön kan ofta binda eller bryta ner de föroreningar som spolas av från bilen.

Tagga dina bilder och filmer med #biltvättartid.

Uppdaterad den 20 april 2017