Till huvudinnehåll

Beslut från kommunstyrelsen den 21 november

Bild på höghus

Här följer en sammanfattning kring några av de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde den 21 november.

Tjänstekoncessionsavtal för restaurangverksamhet Örträsk
Kommunstyrelsen godkänner förslag till avtal för fortsatt drift av restaurangverksamheten i Örträsk. Restaurang Pärlan i Örträsk AB bedriver sedan 2017 restaurangverksamhet under koncessionsavtal med Lycksele kommun. Avtalet löper till årsskiftet och ett behov av förlängning är därför brådskande för att säkerställa matleveranser till äldreboendet, hemtjänsten och förskolan på orten.

Bostadsförsörjningsprogram 2023–2026
Kommunfullmäktige antar Bostadsförsörjningsprogrammet för perioden 2023–2026. Enligt lag har Sveriges kommuner ett ansvar för bostadsförsörjningen och kommunfullmäktige ska för varje mandatperiod anta riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen. Samhällsplaneringsenheten har under 2023 tillsammans med konsultbolaget WSP tagit fram ett Bostadsförsörjningsprogram som uppfyller detta ansvar. Även verksamhetscheferna för individ- och familjeomsorg och stöd, vård och omsorg har medverkat i framtagandet av riktlinjer och handlingsplan. Allmännyttan Lycksele Bostäder AB har också intervjuats i framtagandet av programmet.

Kommunstyrelsens budget på programnivå 2024
Kommunstyrelsen fastställer budget på programnivå 2024 under förutsättning att fullmäktige beslutar om en ramökning med 1 470 000 kronor för en samordnad kommunövergripande insats för att motverka psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, samt utökad rambudget för kommunstyrelsen program 25, idrotts- och fritidsanläggningar, med 530 000 kronor, totalt 2 000 000 kr.

Fria skolmåltider under sommarlov
Lycksele kommun kommer inte att servera några fria skolmåltider under ungdomars lediga tid, då man inte ser nyttoeffekt av denna åtgärd. Kommunens politiker fattade beslut om gratis skollunch för elever under sommarlovet 2023. Luncher har serverats under veckorna 24–27 samt 32–33. Förutom kommunens egen resultatenhet kost har tre fristående entreprenörer varit involverad i denna aktivitet. Preliminär budget på 150 000 kronor upprätthölls och totala kostnaden för samtliga trettio dagar blev 86 253 kronor.

Givetvis finns familjer i Lycksele kommun som har ett ansträngt ekonomiskt läge, men där finns det redan ett inbyggt säkerhetsnät inom IFO och funktioner som skuld och konsumentrådgivning inom förvaltningen.

 

Uppdaterad den 23 november 2023