Till huvudinnehåll

Beslut från kommunfullmäktige den 19 juni

Här följer en sammanfattning kring några av de ärenden som behandlades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 19 juni.

Kommunfullmäktige antar strategisk plan för Agenda 2030. Beslutet om Agenda 2030 innebär att alla FN:s 193 medlemsländer förbundit sig att arbeta för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030. Agendan innehåller 17 odelbara mål och 169 delmål. Insatser för att utveckla arbetet med hållbarhetsdimensionerna har sedan dess genomförts på internationell, såväl som på nationell och lokal nivå. Trots detta har FN konstaterat att det krävs att mer görs för att uppnå de globala målen i tid.

Arbeta för en hållbar samhällsutveckling
Lycksele kommun har i sin översiktsplan sedan 2022 lagt en tydlig viljeinriktning om att fortsätta arbeta för en hållbar samhällsutveckling. Att lyfta in arbetet kring Agenda 2030 är ett led i detta arbete, med ett aktivt utvecklande av hållbarhetsfrågorna inom kommunen.

Hållbarhetsarbetet ska finnas i koncernens återkommande budgetprocess och tidsmässigt anpassas, för att minimera ökade driftskostnader, samt skapa förutsättningar för en skyndsam och effektiv hållbarhetsutveckling

Koncernen arbetar brett med klimatanpassning och miljömål. Dock har det saknats uppföljning och en tydlig strategi för vårt fortsatta arbete. Samtliga 17 målområden har över åren fått stärkt lagstiftning och med en bredare tvärsektoriell uppföljning direkt kopplat till Stratsys och en hållbarhetsmodul, kommer arbetet att ha en säkrare måluppföljning.

Borgen för Lycksele Bostäder AB
Styrelsen för Lycksele Bostäder AB söker utökad borgen med ytterligare 50 000 000 kronor till totalt 300 000 000 kronor för framtida byggprojekt efter att bygget på tingshustomten är klart. För att möjliggöra nybyggnationer i framtiden behövs en större kommunalborgen är nuvarande borgen på 250 000 000 kronor. Efter dialog med bolaget bedöms en kommunalborgen på 300 000 000 kronor som rimlig. Då bolaget är mycket välskött och har en god ekonomi bedöms riskerna med en utökad borgen som mycket små.

Handlingsprogram för räddningstjänsten
Kommunfullmäktige fastställer handlingsprogram för räddningstjänsten gällande operativ- och förebyggande verksamhet enligt Lag om skydd mot olyckor, LSO, för perioden 2023 – 2027. I lagen om skydd mot olyckor (LSO) anges att det i kommunen ska finnas ett handlingsprogram för räddningstjänstens operativa- och förebyggande verksamhet.

Handlingsprogrammet är det styrande dokument som beskriver hur kommunens räddningstjänst är organiserad i förhållande till riskbild och förväntad förmåga. Även ska lokala mål anges som syftar till att uppnå nationella mål. Handlingsprogrammet ska också beskriva hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras. Programmet ska antas av kommunalfullmäktige för varje ny mandatperiod.

 

Uppdaterad den 22 juni 2023