Till huvudinnehåll

Beslut från kommunfullmäktige den 11 december

Här följer en sammanfattning kring några av de ärenden som behandlades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 11 december.

Bostadsförsörjningsprogram 2023–2026
Kommunfullmäktige antar Bostadsförsörjningsprogrammet för perioden 2023–2026. Enligt lag har Sveriges kommuner ett ansvar för bostadsförsörjningen och kommunfullmäktige ska för varje mandatperiod anta riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen. Samhällsplaneringsenheten har under 2023 tillsammans med konsultbolaget WSP tagit fram ett Bostadsförsörjningsprogram som uppfyller detta ansvar. Även verksamhetscheferna för individ- och familjeomsorg och stöd, vård och omsorg har medverkat i framtagandet av riktlinjer och handlingsplan. Allmännyttan Lycksele Bostäder AB har också intervjuats i framtagandet av programmet.

Policy för kommunens arbete med säkerhetsskydd 2023–2026
Kommunfullmäktige antar policy för kommunens arbete med säkerhetsskyddsfrågor 2023–2026. Lycksele kommun har sedan tidigare en säkerhetsskyddspolicy från 2017 som trots att det bara är 6 år sedan bedöms som förlegad med hänsyn till omvärldsutvecklingen, samt nuvarande säkerhetsskyddslagstiftning. Den nya policyn ska vara ett övergripande dokument som är mer anpassad till 2023 års säkerhetsläge, samt ligga till grund för fastslagna rutiner som krävs för att följa säkerhetsskyddslagen.

Antagande av lokal utvecklingsstrategi 2024–2027
Lycksele kommun driver och finansierar projekt som på ett direkt sätt ska bidra till att realisera målen i den lokala tillväxtpolitiken. Det är till stor del projekten som ska omsätta strategier och insatsområden i den lokala och regionala utvecklingsplaneringen. Den lokala utvecklingsstrategin är det övergripande styrdokumentet för kommunens utvecklingsarbete och projektverksamhet. Detta gör att den lokala utvecklingsstrategin är basen för kommunens utvecklingsarbete och har som huvudsakliga funktioner att:

  • Tydliggöra kommunens prioriteringar i utvecklingsarbetet.

  • Ge vägledning till bedömning och utarbetande av projektidéer.

  • Utgöra utgångspunkten för utveckling i samverkan med andra parter.

Uppdaterad den 13 december 2023