Till huvudinnehåll

Avråder från att elda utomhus

brand i skog

Räddningstjänsterna i region Räddningssamverkan R10, Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Malå, Norsjö, Lycksele, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele kommuner avråder från eldning. Bedömningen är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd mellan räddningstjänsterna. Beslutet fattades den 5 juli och gäller tills vidare.

All eldning sker på eget ansvar 

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten. Håll koll på elden hela tiden när du eldar. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten och är juridisk ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas enligt brottsbalken för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.

Grilla i naturen 

Du ska alltid vara försiktig när du grillar i naturen och bedöma om väderleken är lämplig. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten. Grillning får ske på allmän plats om man grillar på särskilt iordningsställda grillplatser. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. Det går också bra använda särskild grillanordning det vill säga hemmagrillar för kol och briketter samt gasolgrill. 

För mer information 

  • Kontrollera alltid vad som gäller i din kommun vid eldning 
  • Följ brandriskprognosen via SMHI 
  • Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen BRANDRISK Ute

    Vid frågor kontakta räddningstjänsten.
     

 

Uppdaterad den 5 juli 2021