Till huvudinnehåll

100-årsjubileum av mötet i Tråante

Närbild på den samiska flaggan

I dag, måndag den 6 februari, firas Samernas nationaldag på torget i Lycksele. Där slår vi upp en storkåta och följer det nationella firandet på storbildsskärm.

För hundra år sedan åkte en delegation från Västerbottens sameföreningar ner till Tråante för att delta på den första organiseringen av samer från hela Sápmi. ”Vi samer måste bygga oss en framtid”, sade Elsa Laula vid ett konstituerade möte på Lycksele Marknad 14 januari 1905.

Nu hundra år senare följer en delegation från Likssjuo tillsammans med andra sameföreningar i förfädernas spår och deltar på 100-årsfirandet.

Program
10.00 Kommunstyrelsens ordförande Lilly Bäcklund hälsar välkommen tillsammans med Sameföreningens ordförande Mikael Jakobsson.
10.15-10.50 Livesändning från Tråante. Markering vid Metodistkirken där mötet hölls för hundra år sedan.
13.00 Joik och sång från Tråante med Johan Sandberg McGuinne, Sara Hermansson och Natalie Carrion. Sedan följer en hälsning av Lyckseleelever och lärare.
14.00-17.00 Livesändning från torget i Tråante.


Lycksele kommun bjuder på kaffe och den samiska nationaldagsbakelsen finns till försäljning. Det finns även möjlighet att köpa suovas och hamburgare.
Buerie båeteme/Buerestbåhtieme/Buresboahtin/välkommen!

Uppdaterad den 6 februari 2017