Till huvudinnehåll

Livsmedelshygien

För att minimera risken för magsjuka och hålla nere mängden mat som du måste slänga så finns några enkla tips i köket.

Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet. Bakterier varken syns eller märks på något annat sätt, vilket gör det svårt att veta om maten du har i kylskåpet är säker att äta. Här kommer några enkla tips.

Håll kylskåpet kallt
Lägg en termometer i kylskåpet. Det ska vara +8°C eller kallare.

Kyl ner maten snabbt
Låt inte maten svalna för länge i rumstemperatur. Maten svalnar snabbare i kallvatten. Grytor, ärtsoppa och liknande rätter bör röras om för att svalna snabbare. även om kallvatten används bör man inte vänta för länge innan maten läggs i kylskåpet eller frysen.

Skärbrädor
Har du skurit kött och sedan ska skära grönsaker ska du diska skärbrädan noggrant. Använd diskborste och diskmedel under rinnande vatten. Skölj noga med mycket vatten. Det är speciellt viktigt att du diskar skärbrädan och kniven om du har använt dem till råa livsmedel av kött, fågel och fisk. Ett annat alternativ är att ha speciella skärbrädor för t.ex. livsmedel som är råa och för grönsaker.

Tvätta händerna
Kanske en självklarhet, men till och med på restauranger slarvas det med detta. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, efter toalettbesök och innan du äter. Tvätta även efter att du har hanterat kyckling och rått kött.

Rengör kniven
Rengör redskap mellan hantering av råa livsmedel och beredda. (Ex. diska kniven som du delade den råa kycklingen med innan du skär i något annat)

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 30 juni 2022