Till huvudinnehåll

Utegym

Det ska vara enkelt att träna och röra på sig oavsett ålder, kön eller funktionshinder. Tycker man om att träna utomhus är utegymmet ett bra alternativ till träna balans, styrka och kondition.

I Lycksele finns två utegym, ett på Tannens idrottsområde samt ett på Gammplatsen med balans- och funktionsträning. På denna sida hittar du information om utegymmen, dess innehåll och funktion. 

På Tannens idrottsområde finns ett utegym, en multifunktionsbana med fyra motionsslingor med olika svårighetsgrader. På sommaren kan du åka rullskidor, köra rullstol, promenera och springa. Vintertid kommer slingan på 2,5 km vara konstsnöspår. Runt Långtjärn finns även en aktivitetsrunda för barn och vuxna med övningar som uppmuntrar till att träna tillsammans.

Utegymmet

Utegymmet är anlagd i tre delar, tripp , trapp , trull med totalt 18 olika träningsredskap. I området hittar du både träningsredskap, trallyta för yoga eller stretching med utsikt över Långtjärn samt en mötesplats med bänkar, bord och en grillring. Området har även belysning på alla områden för att öka tryggheten samt förlänga träningssäsongen. 

Utegym yogayta.jpg

Yogaplattform eller yta för att stretcha. 

Utegym trapp.jpg

Hopp- och balanshäckar och dips-barr.

Utegym trull2.jpg

Översta området på utegymmet. Här finns multiflyt, knäböj, dips-stativ, lastdrag, sit-ups, rygglyft. 

Utegym grillplats.jpg

Grillplats med vedhus, bänkar och vindskydd.

Träningsinstruktioner och beskrivningar

På informationsskylten för varje område finns en QR-kod för att enkelt se hur du använder utrustningen i det område som du befinner dig i. Det sitter även mindre skyltar på varje utrustning med en illustrerande gubbe som visar hur övningen ska utföras. 

Vid entrén på Gammplatsen finns ett utegym som erbjuder balans- och funktionsträning. På skylten intill gymmet hittar du instruktioner på hur du kan använda utrustningen.

Balans och funktionsträning.jpg

Utrustningen innehåller bland annat:

 1. Fingerstege
 2. Höga stänger
 3. Säten med stång
 4. Bro med rörliga ribbor
 5. Stänger på mellanhög nivå
 6. Vågformig fast stång
 7. Golv med nät
 8. Ramp
 9. Muttrar
 10. Trappor
 11. Oval plattform
 12. Taburett /Rocker)
 13. Böjd stång och sicksackstång
 14. Cylindrar

Lek för livet.jpg

Rullstolsanpassad utrustning

Utegymmet innehåller även en utrustning med ramper för att utjämna nivåskillnader samt skapa tillgänglighet för rullstolsburna. Inne i utrustningen är underlaget utmanande med olika former och material. Det finns även en fingerstege, stänger, sicksackstänger för rörelser med arm och handled.

Säkerheten först

Tänk på att alltid träna utifrån dina egna förutsättningar och att all träning sker på egen risk. Barn upp till 7 år som vill träna i utegymmen bör göra det under uppsikt av vuxen som kan förklara hur redskapen ska användas.

Uppdaterad den 28 november 2023