Motorveckan

Under vecka 30, 19-26 juli, pågår Motorveckan 2025 som är ett stort och uppskattat arrangemang i Lycksele.
Tillsammans med föreningen Motorveckan, arrangörer och andra aktörer arbetar vi göra att arrangemanget så trevligt och tryggt som möjligt.
Kommunen arbetar bland annat med följande insatser
- fältarbete och ökad vuxennärvaro
- städning och sopning
- tipsrunda (läs mer här)
-
-
Fritidsledarna sköter fältarbetet under Motorveckan. Men du som förälder och vårdnadshavare får gärna vistas ute bland ungdomarna på kvällar och nätter. Möjligheten att träffa fritidsledare samt andra vuxna och vårdnadshavare finns varje kväll under veckan från klockan 20.00 på Midgård.
-
-
Motorveckan i Lycksele är ett stort och uppskattat evenemang. Vi vill dock påminna er som har barn och ungdomar att under Motorveckan sker också en del mindre roliga saker.
Polis och socialtjänst möter varje år under denna vecka många ungdomar i hög grad av berusning. Vid ett evenemang av denna storlek följer också risk för att hamna i situationer som inte kunnat förutses och som får tråkiga följder.
Som förälder och vårdnadshavare:
- Vet du vad din ungdom gör?
- Är du i närheten med möjlighet att hämta hem den som behöver hjälp?
-
-
I Lycksele kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter är det fastställt att camping endast är tillåten på särskilt anvisade platser. Det innebär att du inte får campa på offentliga platser som exempelvis allmänna vägar, gator och parker. Parkering och 24 timmars-regeln gäller för fordon.
De allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Lycksele kommun bestämmer vad man får göra på offentliga platser i kommunen. Till exempel var det råder alkoholförbud eller vad som gäller vid camping.
Allmänna lokala ordningsföreskrifter
Var kan man lättast parkera med husvagn?
Längs Hamngatan mittemot Polishuset eller på parkeringen vid Gammplatsen.Var kan jag felanmäla?
Felanmälan kontorstid via kundtjänst 0950-166 00.
Akuta ärenden efter kontorstid via SOSAB 0950-101 17.Är fricamping tillåtet i Sverige?
Det är tillåtet att fricampa i Sverige, men det betyder inte att du får stanna var som helst över natten. För att kunna fricampa behöver du därför ha koll på vilka lagar och regler som gäller. Du måste både ta hänsyn till parkeringsregler och lagar som är till för att skydda naturen. Observera också att det kan finnas lokala regler och föreskrifter samt att du måste fråga markägaren om lov, om du funderar på att övernatta på privatägd mark.Övernattning på rastplatser och parkeringsplatser
På rastplatser och skyltade p-platser kan du stanna med husbil eller husvagn högst 24 timmar under vardagar. På helger får du stå kvar till nästkommande vardag. Om andra regler skulle gälla lokalt ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen. På vissa parkeringar finns till exempel en maxtid på 2 eller 4 timmar. Tänk på att du måste erlägga fastställd avgift och att fordonets hjul måste rymmas inom eventuell parkeringsruta. Tänk också på att övernattning i husbil eller husvagn inte är detsamma som camping. När du står över natten på en parkeringsplats bör du som sagt vanligtvis undvika att fälla ut markisen eller att plocka ut utemöblerna.Allemansrätten och terrängkörningslagen
I Sverige gäller Allemansrätten, vilket är fantastiskt och innebär att du får lov att vistas i de flesta naturområden i landet, inklusive privatägd skog och mark. Det betyder att du kan vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, även om det finns vissa begränsningar, till exempel när du befinner dig i känsliga miljöer eller nära privatägda bostäder. Om du besöker en nationalpark eller ett naturreservat ska du alltid läsa vilka föreskrifter som gäller just där. Observera också att det med rättigheterna följer skyldigheter. Du får inte förstöra eller skräpa ner och du får inte störa djurlivet. Dessutom måste du visa hänsyn mot markägare och andra besökare.När det gäller var du kan fricampa med ett fordon måste du ta hänsyn till terrängkörningslagen, enligt vilken det är förbjudet att köra i terräng med husbil eller husvagn. Det innebär att du inte får parkera i skog, på stränder, i hagar eller på gräsmattor. Du kan däremot parkera på asfalt, grus eller annat underlag som inte tar skada av fordonet, bredvid en strand eller ett naturområde.