Till huvudinnehåll

I dag är det Världstoalettens dag

Idag 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag och vi passar på att hylla toaletten för allt den gör för oss.

Enligt WHO/UNICEF 2021 saknar 3,6 miljarder människor fortfarande tillgång till en säker toalett. I Sverige har alla tillgång till bra toaletter. Det vill vi uppmärksamma genom att tacka och uppmärksamma våra toaletter och vårt kommunala avloppssystem lite extra idag.

Detta kan vi tänka på! Spola inte ner fel saker i toaletten. Det är inte svårt. Det är bara tre saker som ska spolas ner - kiss, bajs och toalettpapper. Allt annat skräp kastar man i papperskorgen eller tar till återvinningen. När fel saker spolas ner i toaletten påverkas våra vattendrag negativt med oönskade konsekvenser för miljö. Dessutom skapas oreda i VA-systemen som i sin tur genererar extra kostnader för samhället och för oss vattenanvändare, helt i onödan.

Det som oftast fulspolas ner i våra toaletter är hushållspapper, våtservetter, bomullstops, bindor med mera, detta orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk och i sin tur gör det att ledningarna kan svämma över och orsaka översvämmade källare samt att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Snus och cigaretter är också ett stort problem, från dessa produkter sipprar skadliga kemiska ämnen ut som är svåra för våra reningsverk att fånga upp.

Så nu slutar vi att fulspoa och uppskattar toaletten lite extra idag! 

Uppdaterad den 22 november 2021