Till huvudinnehåll
    LAVAB > Nyheter > Biltvättarhelgen 27-28 april – tvätta miljövänligt och rädda våra vatten!

Biltvättarhelgen 27-28 april – tvätta miljövänligt och rädda våra vatten!

Den stora Biltvättarhelgen (27–28 april) närmar sig, och vi på Lycksele Avfall och Vatten uppmanar alla bilägare att göra en miljögärning genom att inte tvätta bilen på gatan eller på uppfarten.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.

En vanlig missuppfattning är ”att tvätta bilen på gatan kan inte vara värre än när det regnar på bilen”. Det stämmer inte alls. Regnvattnet löser inte upp miljöfarliga olje- och asfaltsrester som har fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur också ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Tvättar du bilen på en biltätt samlas de hälso- och miljöfarliga ämnena från bilen upp istället för att släppas ut i naturen.

Så, häng med på Biltvättarhelgen och välj biltvätt eller tvätthall (med miljövänliga produkter såklart!) framför hemmatvätt. Varje biltvätt räknas, tillsammans kan vi göra skillnad för djur och natur.

Uppdaterad den 25 april 2024