Till huvudinnehåll

Bevattningsförbud i hela kommunen

Lycksele Avfall och Vatten AB inför bevattningsförbud från och med 19 juni i hela Lycksele kommun. Bevattningsförbudet gäller tills vidare. Dricksvattnet ska nu enbart användas till matlagning, dryck och hygien.

Bevattningsförbudet införs på grund av en lång period med väldigt varma och soliga dagar då det har gått åt extremt mycket vatten.

Det är förbjudet att använda kommunalt vatten till:

  • Bevattning med spridare eller slang, du får vattna med vanlig vattenkanna. Samla upp och använd regnvatten när det kommer till bevattning.
  • Uppfyllnad av pooler (även uppblåsbara), spa-bad och badtunnor. Besök istället våra badplatser i kommunen.
  • Biltvätt med slang eller högtryckstvätt. Tvätta bilen på bensinmackar/tvättstationer går bra, där vattnet återanvänds.
  • Rengöring av fasader, tak, altaner och liknande med vattenslang eller högtryckstvätt.

Förbudet gäller tills vidare och gäller alla som har kommunalt vatten i Lycksele kommun - privatpersoner, föreningar, företag och offentliga organisationer.

För att vi ska kunna säkerställa dricksvattenförsörjningen behöver vi alla hjälpas åt och använda vårt dricksvatten sparsamt.

Dricksvattnet är vårt absolut viktigaste livsmedel, som vi i princip har haft obegränsad tillgång till i vår del av världen men med klimatförändringar, extremt torra perioder och en högre medeltemperatur behöver vi lära oss att hushålla med vattnet.

Om vi alla gör små förändringar i vardagen kan vi tillsammans hushålla med det viktigaste livsmedlet vi har, dricksvattnet. Det du gör har betydelse, varje droppe räknas! Läs mer om hållbar vattenanvändning

Lycksele Avfall och Vatten AB meddelar via vår hemsida lavab.nu samt via vår Facebook-sida när bevattningsförbudet hävs.

Tack för hjälpen!

Uppdaterad den 19 juni 2023