Till huvudinnehåll

Tema 2017 papper

Tecknad toalettstol. Text Jag är ingen papperskorg

Årets fokus inför världstoalettdagen är papper. Papper som inte är toalettpapper och som därmed inte löses upp lika lätt i vatten och avlopp. Till exempel hushållspapper, våtservetter och näsdukar.

Frågor och svar

Varför har ni valt att bara fokusera på hushållspapper och våtservetter på Världstoalettens dag? Finns det inte mycket annat som spolas ner i toaletterna som orsakar större problem?
Vi har valt att belysa problematiken med fulspolning av papper som inte är toalettpapper (som inte löses upp lätt i vatten och avlopp), eftersom det är ett sådant enkelt beteende att ändra - liksom att ändra det tankesätt man kan ha som leder till att toaletten används som en allmän papperskorg. Många vet enligt vår undersökning inte att hushållspapper och annat skräp påfrestar på våra ledningsnät, pumpstationer, reningsverk, och också ökar risken för utsläpp av kadmium i vår natur. Därför känns det viktigt att uppmärksamma problemet. Vi hoppas att ett ändrat beteende kring nedspolat hushållspapper eller våtservetter kanske också leder till att man funderar ett varv extra och avstår från att ”fulspola” även andra saker som inte hör hemma i toaletten.

Varför får man inte slänga hushållspapper och våtservetter i toaletten?
Det är skadligt för miljön att slänga hushållspapper och våtservetter i toaletten. Det kan tillsammans med annat skräp leda till att ledningar, pumpstationer täpps igen eller stannar och därmed orsaka att orenat avloppsvatten måste släppas ut i våra vatten eller förstöra reningen av avloppsvattnet och därmed bidra till mer föroreningar.

Hur påverkas vattnet av att man slänger hushållspapper och våtservetter i toaletten?
Det kan orsaka stopp i ledningsnät och pumpstationer som i sin tur kan leda till översvämningar och läckor av orenat avloppsvatten rakt ut i vattendrag, sjöar och hav.

På vilket sätt är det skadligt för miljön att slänga hushållspapper, våtservetter och näsdukar i toaletten?
Det kan orsaka stopp i ledningsnät och pumpstationer som i sin tur kan leda till översvämningar och läckor av orenat avloppsvatten rakt ut i naturen. Om fulspolning

Vad är fulspolning?
Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Vad får man slänga i toaletten?
Kiss, bajs och toalettpapper får slängas i toaletten – inget annat. (Sen går det också bra att spola ner andra saker som kommer inifrån kroppen, som till exempel blod eller kräks.)

Vad får man inte slänga i toaletten?
Inget annat än kiss, bajs och toalettpapper får slängas i toaletten. Vi brukar säga att allt som kommer inifrån kroppen går bra att spola ner. Kräks går till exempel bra, men inte hår! Och absolut inte tops, målarfärg eller annat som många spolar ner i toaletten.

Vad är det vanligaste som man spolar ner i toaletterna i Sverige?
De vanligaste sakerna som spolas ner (förutom kiss, bajs och toalettpapper) är snus, hushållspapper, våtservetter, tops, tamponger, bomullstussar och vissa farliga kemiska ämnen som ex färgrester.

Hur ska man förebygga problemet med att det fulspolas hushållspapper, våtservetter och näsdukar i toaletterna?
Den största anledningen till att det fulspolas hushållspapper, våtservetter och näsdukar i toaletterna är för att man inte orkar göra rätt. Men om man har en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och näsdukar och annat skräp kan slängas, så blir det också lättare att göra rätt.

Sveriges vanligaste fultorkningar

1. Hushållspapper, 24%
2. Pappersnäsduk, 10%
3. Servetter, 7%
4. Våtservetter, 6%
5. Pappershandduk, 3%
6. Utrivna tidningssidor, 2%
7. Underkläder eller annan textil, 1%
8. Annat, 1%

Fotograf: Svenskt Vatten

Uppdaterad den 11 juli 2018