Lycksele Avfall och Vatten AB

    LAVAB > Skola > Miljö- och avfallsfrågor i undervisningen

Miljö- och avfallsfrågor i undervisningen

För dig som vill arbeta med avfall, återvinning och nedskräpning i förskola och skola finns material med pedagogiska tips, spel, handledningar och information som du kan hämta kostnadsfritt på internet.

Studiebesök på återvinningscentralen, besök av avfallsbil

Ni är välkomna att boka tid för studiebesök eller få besök av en avfallsbil, kontakta oss på mail kundtjanst@lavab.nu

Välkomna med ert önskemål

Sopor.nu - avfall och miljö

Under sopor.nu tipsar finns länkar till flera sajter med bra och lärorikt undervisningsmaterial.

Avfall Sveriges interaktiva webbplats om avfall och miljö är speciellt anpassad för elever i årskurs sju till nio. Rena skräpspelet, lektionstips, lärarhandledning med mera. 

Förpacknings- och Tidingsinsamlingen AB 

Materialvärlden är ett utbildningsmaterial för förskolor och barnfamiljer, framtagt av FTI. Här kan barnen lära sig om de olika materialen som går att återvinna och var man kan slänga dem. För förskolorna finns det också särskilda uppdrag att göra tillsammans i skolan samt ett start-kit som förkolorna kan beställa. 

Populär Bamse-tidning. FTI har genom ett samarbete med Egmont tagit fram en mycket populär specialtidning med Bamse om återvinning av förpackningar och tidningar.

Tidningen vänder sig i första hand till alla förskoleklasser, men passar även för något äldre barn. Tidningen är enkel och pedagogisk och innehåller serien "Bamse och skräptjuven" samt en återvinningsskola och pyssel.

Alla verksamheter för barn (till exempel förskolor, daghem och lågstadieklasser) är välkomna att beställa materialet. Det är gratis, FTI står även för frakten.

På FTI:s sida om återvinning hittar du information om hur återvinningen av det insamlade förpackningarna och tidningarna går till och statistik på hur mycket FTI samlar in och återvinner i Sverige.

Håll Sverige Rent

Få inspiration och verktyg på sidan om skola och förskola samt i Håll Sverige Rent:s  exempelsamling hittar du aktiviteter och uppgifter från förskola till gymnasium.

Uppdaterad den 15 mars 2021