Till huvudinnehåll

Boende och bebyggelse

Översiktsplanen blickar mot år 2040 och kommunens vision om 13 000 invånare. Lycksele som landsbygdskommun ska fortsatt vara en plats där människor trivs att bo såväl inom tätorten som utanför.

Den blygsamma expansionen planen pekar mot ska värka stärkande för de sociala, ekologiska och ekonomiska värden som kommunen har identifierat som viktiga för ett attraktivt, livskraftigt samhälle. Den byggda miljön ska bidra till att främja god folkhälsa och erbjuda möjligheter till en hållbar livsstil för samtliga av kommunens invånare. Ett integrerat  bostadsbyggande med en variation av upplåtelseformer, rekreationsmiljöer samt tillgängliga transporter bidrar till goda strukturer och livsmiljöer där människornas behov och verksamheternas funktioner samplaneras och skapar inkluderande livsrum och mötesplatser.

Under arbetet med översiktsplanen har ett antal områden bedömts som lämpliga för bostäder.

Dessa finns samlade i mark- och vattenanvändningskartan för utveckling eller för utredning. De går även att se i kartfönstret nedan.

Utvecklingsområden gäller för områden där kommunen ser möjligheter för utveckling och som har utretts översiktligt för att avgöra att det är ett lämpligt område utan allt för stor negativ påverkan.

Utredningsområden gäller för områden där det finns oklarheter och motstående intressen som behöver utredas mer grundläggande innan det går att avgöra om exploatering är möjlig.

Planerade utvecklingsområden för bostadsbebyggelse i tätorten är Solsidan, Furuvik, Nydala och Hedlunda. Planerade utredningsområden för bostadsbebyggelse är Lugnet. Förutom dessa utpekade ser kommunen även goda möjligheter att skapa ny bebyggelse genom förtätning i tätort såväl som servicenoderna. 

Det är viktigt att den biologiska mångfalden och att ekosystemtjänster behålls vid förtätning eller exploatering av nya områden. 

Vid förtätning och exploatering är det ofta ofrånkomligt att naturmark tas i anspråk. En undersökning av naturmarkens biologiska och andra allmänna värden så som rekreation, bullerskydd, klimatanpassning med flera behöver genomlysas i samband med detaljplaneringen. 

Hänsyn ska tas för att göra så liten skada som möjligt och genom åtgärder stärka de värden som naturmarken har. Om påtaglig skada uppkommer kan kompensationsåtgärder behövas.  Med påtaglig skada menas exempelvis att ianspråkta naturmark som avsatts för rekreation, parkmark eller naturområde i närheten till skolor, förskolor eller äldreboenden. Det kan också handla om att ianspråkta naturmark med höga ekologiska värden. Med kompensationsåtgärder menas att funktioner och värden som går förlorade vid en exploatering kompenseras. Det kan då ske antingen inom planområdet eller någon annanstans i kommunen.

Tanken är att exploateringar som leder till att ett värde skadas eller försvinner också ska bekosta åtgärder som återskapar eller ersätter detta värde på en annan plats. Kostnaden för detta får exploatören eller kommunen stå för. Kommunen ska använda sig av skadelindringshierarkin (bild nedan) vilket innebär att skador vid exploatering  i första hand ska undvikas genom god planering, i andra hand ska hänsyn tas vid utformning av verksamheten för att minimera skadan av exploatering och i tredje hand ska andra avhjälpande åtgärder på platsen genomföras för att så långt det är möjligt mildra de negativa effekter som uppstår. Det är först om skada kan förväntas återstå trots att samtliga dessa åtgärder vidtagits som kompensation kan bli aktuellt.

Kompensationstrappa som redovisar hur man kan arbeta med skadelindringshierarkin

Inom delen Boende och Bebyggelse går vi igenom utveckling för;

Bostadsförsörjning

Lycksele tätort

Landbygd och servicenoder

Fritidsbebyggelse

Uppdaterad den 14 juni 2023