Till huvudinnehåll

Mark- och vattenanvändning

Kapitlet Mark- och vattenanvändning beskriver hur mark, vatten och bebyggelse bör användas, utvecklas och bevaras i ett långsiktigt perspektiv. Kapitlet ger vägledning för efterföljande planering och beslut gällande Lycksele kommuns utveckling.

Kommunen använder vägledningen i bland annat arbetet med fördjupningar av översiktsplanen, områdesbestämmelser, detaljplaner och bygglov. Vid planering, lokalisering och utformning av transportnät och teknisk infrastruktur samt vid prövningar av ärenden enligt plan- och bygglagen.

Mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras på ett sådant sätt att det gynnar klimatet och den biologiska mångfalden. Planeringsprocessen ska vara inkluderande och säkerställa att röster som i vanliga fall inte blir hörda får komma till tals. Det betyder att personer oavsett ålder, kön, etnicitet, funktionsnedsättning och sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt religion blir delaktiga i processen. Som verktyg för medborgardialoger ska bibliotekets verksamhet användas.

För att säkerställa allas lika möjligheter att kunna leva gott i Lycksele genomsyras alla processer av universell utformning. Det innebär att kommunens mark och vatten ska planeras och utformas så att de ska kunna användas av alla i största möjliga utsträckning utan behov av anpassning eller specialutformning. Det som är nödvändigt för några är bra för många och bekvämt för alla. I Lycksele finns plats för alla och här är det gott att leva, både i stad och på landsbygd. 

I kommunens karta kan ni hitta översiktsplanens kartmaterial.

Uppdaterad den 31 mars 2023