Till huvudinnehåll

Ljusinstallationer

Lycksele kommun har olika ljusupplevelser med installationer och konstverk i olika stilar och karaktärer.

Ljusinstallationerna består inte minst av trygghetsskapande belysning utan också ljussatta parkstadsmiljöer som göra staden inbjudande och attraktiv under vår mörka del av året. Här presenterar vi några av ljusinstallationerna som finns.

Det djur som bäst representerar Lycksele är renen. Förr i tiden var Lycksele en mycket viktig knytpunkt och samlingsplats för samma i norra Sverige. Tänk dig in i hur många ren-klövar som trampat på denna plats.

Denna närvaro ville Lyckseles tidigare Stadsträdgårdsmästare Josephine Norrbo och ljuskonstnären Florence Hermansson tillsammans lyfta fram genom att skapa ett blåfrostigt fjällandskap med renens närvaro och mystik som utgångspunkt. Vi får också uppleva de varma eldarnas dragningskraft med glödvarma ljuspunkter bland trädrötterna.

Klicka på här för att se filmen om ljusinstallationen.

Renen ljusinstallation 2.jpg

Många i Lycksele känner i dag inte till att parken Renen existerar, så genom denna renovering vill vi sätta parken Renen på kartan. Runt parken Renen hittar vi alla kommunens kultur och fritidsverksamheter: templet, dansens hus, badhus, kulturhus, MB och bibliotek. Alla dessa verksamheter är inomhus och genom ljus och snöinstallationen Renens Fjäll erbjuds även ett uterum att vistas i.

Sommartid blir parken en trevlig mötesplats och ett grönt finrum i centrum. Under höst och vinter växer ett blåfrostigt fjäll fram, Renens Fjäll, skapat av den snö som faller över Lycksele. En scenisk, lekfull och kreativ uteplats tar vid och blir ett mervärde för staden. Installationen ska hjälpa oss att ta fram fantasin, att själva skapa sagor och nya lekar. Platsen inbjuder centrumbesökare till kreativa aktiviteter där bara fantasin sätter stopp. Låt Renens snöklädda fjäll få inspirera till aktiviteter och evenemang samt användas som en naturlig plattform och scen för de evenemang som redan sker i Lycksele under året.

På Korpbergets bergssida mot Lycksele centrum är berget belyst med spottar. På berget finns även en ljusinstallation som symboliserar Lycksele som samisk förvaltningskommun. Installationen föreställer renar under fjällkanten i månsken.

Ljusinstallation på korpberget (14).jpg

Järnvägsbron över Umeälven

Ljusinstallationen är en återvunnen gestaltning som tidigare satt monterad på järnvägsbron över Umeälven. På den tiden var ljusinstallationen bredare och större. På grund av säkerhet och arbetsmiljö tog belysningen ner från bron. 2016 monterades delar av den upp på Korpberget.

Under 2022, med anledning av den ryska invasionen i Ukraina, belyste Lycksele kommun upp ispelaren i Ukrainas färger. Kommunen ville genom denna handling visa solidaritet och stöd för det ukrainska folket och för demokratin.

Ispelaren i gult och blått.jpg

Urklipp från 2022

- Att vi nu får belysa den med Ukrainska färger ger oss alla en möjlighet att öppet stötta den frihetskamp som det Ukrainska folket utkämpar. Många kommuner har på olika sätt valt att hedra Ukraina och vårt sätt får bli med is och ljus, säger kommundirektören Christer Normark.

Ispelaren har blivit ett nationellt kännetecken för Lycksele kommun. Under onsdagen belystes den upp i gult och blått för att symbolisera den Ukrainska flaggan. Till grunden för belysningen på ispelaren låg ett förslag från en medborgare.

- Jag är glad över att vi på detta fina sätt kan hedra och stötta den Ukrainska befolkningen i kampen för fred och demokrati. Belysningen på ispelaren kommer nu ständigt att göra oss påminda om vikten av kampen för demokrati. Det känns särskilt bra att vi så snabbt kunde verkställa ett gott initiativ från en av våra medborgare i Lycksele, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren (KD).

En av stadens rondeller utsmyckas varje år efter årstiderna med årstidstypiskt tema. Under vintern uppmärksammas dessa med belysning som lyser upp och gestaltar konstverken.

Mer om rondellens utsmyckningar kan ni läsa mer om här.

Inför julmånaden utsmyckas centrum i julens tema med belysning och levande ljuslyktor. Ett glittrande ljus på belysningsstolparna från gamla stenvalvsbron i Stadsparken leder in till hjärtat, centrum, i Lycksele.

Julbelysning Norra torggatan.jpg

Julbelysningen plockas ner efter trettondagen men en del av belysningen lämnar vi kvar en stund till tills dagarna blivit ljusare. Vi kallar det för vinterbelysning, den ska fortsätta dekorera staden även under vinterns mörka dagar fram till våren.

Belysningsslingor i raritetens tecken

Över storgatan hänger fina belysningsslingor mellan husväggarna och har dekorerat gatan under många år. Det finns ingen exakt årtal men under början av 80-talet fanns belysningen vilket gör att den har dekorerat centrum i över 40 år.

Julbelysning torget.jpg

Ljuslyktor med levande ljus

Under december månad placeras ljuslyktor ut i urnorna på torget och efter gågatan. Ljuslyktorna tänds varje fredag under hela december månad för att skapa en mysig julstämning för er medborgare och besökare i centrum.

 

Julgran på torget

Varje år placeras julgranen ut på torget i Lycksele och kläs in med dekorerande belysning.

Har du årets julgran till våra olika torg? Varje höst ber vi allmänheten om hjälp att hitta fina granar till våra torg. Om du har en gran som du tror skulle passa, hör av dig till oss.

Julgran.jpg

Uppdaterad den 19 december 2023