Till huvudinnehåll

Totalförsvar

Efter Rysslands annektering av Krim 2014 beslutade dåvarande regering att sveriges försvarsförmåga behövde stärkas. I februari 2022 förvärrades konflikten i Ukraina, vilket ytterligare har aktualiserat behovet av ett starkt totalförsvar. Läs nedan för mer information om totalförsvaret.

Totalförsvaret är Sveriges samlade förmåga att hantera en aggression från främmande makt. Totalförsvaret består av två delar som är det militära försvaret och det civila försvaret. Militära försvaret av Sveriges hanteras av Försvarsmakten och deras arbete syftar till att försvara Sveriges gränser vid ett angrepp. Det civila försvaret består av statliga myndigheter, privata företag, kommuner, regioner, frivilliga organisationer och sist men inte minst enskilda samhällsmedborgare. Det civila försvaret skall värna civilbefolkningen och underlätta för det militära försvaret i deras uppdrag att skydda Sveriges gränser och integritet. Till exempel handlar det om att bidra till fortsatt samhällsservice trotts rådande läge med så lite påverkan som möjligt på grundläggande skyddsvärden såsom människors liv och hälsa, rättsväsende och demokrati. Det är dock viktigt att påpeka att du som i normalfallet inte ingår i någon form av skyddsnät (kommunalt eller statligt) har ett stort ansvar i att se till att du klarar dig själv utan hjälp från myndigheter under en längre period. MSB rekommenderar att privatpersoner skall klara sig minst 1 vecka utan hjälp från myndigheter i händelse av kris.

När aktiveras totalförsvaret?

Totalförsvaret är hela tiden aktivt. Däremot kan regeringen besluta om höjd beredskap för att rikta samhällets resurser mot försvaret av Sverige och dess invånare om Sverige är i krig eller om regeringen gör bedömningen att risken för krig inom kort är överhängande. Höjd beredskap är antingen skärpt beredskap eller högsta beredskap och det är det närmaste vi i Sverige kan komma allmän mobilisering.

Totalförsvarsplikt

Alla som bor i Sverige och är i åldrarna 16–70 år är totalförsvarspliktiga såvida de inte har speciella skäl. Ett sådant skäl kan vara en sjukdom som innebär att anvisade arbetsuppgifter i totalförsvaret omöjliggörs. Totalförsvarsplikten kan efterlevas genom värnplikt (Försvarsmakten), Civilplikt och allmän tjänsteplikt. Värnplikt råder för dig om är krigsplacerad inom Försvarsmakten och som genomgått någon av deras utbildningar. Civilplikten är vilande men förut omfattade den t.ex. räddningstjänstpersonal och sjukvårdpersonal. Allmän tjänsteplikt gäller för dig som blir anvisad av din arbetsgivare att infinna dig på ditt ordinarie arbete i händelse av höjd beredskap.

Vänligen se nedanstående film för mer information om Totalförsvaret

Försvarsmaktens filmserie om kriget kommer del 4 "det totala försvaret"

Uppdaterad den 22 september 2022