Till huvudinnehåll

Tillfällig livsmedelsverksamhet

Om du som privatperson vill sälja eller servera livsmedel måste du i vissa fall anmäla din verksamhet för registrering till Myndighetsenheten. Är det en tillfällig verksamhet behöver den inte alltid registreras.

Det som avgör om din verksamhet behöver vara registrerad eller inte är om den kräver viss organisation och att den bedrivs med viss kontinuitet.

Kontrollmyndigheten behöver göra en bedömning om den livsmedelsverksamhet du planerar starta uppfyller dessa två kriterier, därför behöver du kontakta någon av kommunens livsmedelsinspektörer. Du kan också göra en anmälan via kommunens e-tjänst där du beskriver din verksamhet, ansvarig handläggare kommer då att kontakta dig. Skulle det visa sig att din anläggning inte behöver vara registrerad kommer du inte heller att behöva betala någon registreringsavgift.

En enskild persons beredning, hantering eller lagring av livsmedel som konsumeras av en privat krets, till exempel till en klassfest eller bröllop, kräver inte någon registrering.

Även om du inte behöver registrera din verksamhet behöver du tänka på några viktiga saker: till exempel att du ska tvätta händerna och hålla en god handhygien när du har hand om maten, att du har koll på förvaringstemperaturer och att livsmedlen inte förvaras på golvet eller marken.

Uppdaterad den 15 januari 2024