Till huvudinnehåll

Kommuner omfattas av Konsultationslagen från 1 mars

Två personer med samiska klädsel med fokus på skor

Konsultationslagen 2022:69 har funnits sedan 1 mars 2022 men från och med 1 mars 2024 omfattas även regioner och kommuner av lagen.

Lagen innebär att samer får mer inflytande i beslutsprocesser på alla nivåer i samhället. Syftet med lagen är att säkerhetsställa samernas rätt till delaktighet i beslutsprocesser och stärka samernas inflytande i frågor som särskilt berör dem. Konsultationen ökar samernas möjlighet att bidra med kunskap i frågor och visa på beslutets konsekvenser för samernas språk, kultur och näringar.

Ett urfolk
Samerna är ett urfolk och har därigenom en särskild rättslig ställning. Denna särställning innebär att Sverige har vissa åtaganden gentemot samerna enligt internationell och nationell rätt. Bland annat stadgar regeringsformen att det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Det är mot den bakgrunden konsultationslagen tillkommit och ska förstås som en åtgärd som kan bidra till att Sverige i större utsträckning efterlever sina åtaganden gentemot det samiska folket.

Omfattas av konsultationsskyldigheten
Det innebär att sådana ärenden där beslut fattas av kommunala nämnder och kommunfullmäktige omfattas av konsultationsskyldigheten, såvida ärendet kan få särskild betydelse för samerna. Konsultationslagen har därmed viss påverkan på den kommunala självstyrelsen då det innebär en ny skyldighet att konsultera Sametinget, en sameby eller en samisk organisation innan ett beslut fattas i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Uppdaterad den 29 februari 2024