Till huvudinnehåll

Skogs- och samemuseet besökte urfolksmuseer i klippiga bergen

Skogs- och samemuseet i Lycksele har under midsommarveckan varit på studieresa i Kanada, närmare bestämt Calgary och Vancouver för att besöka olika urfolksmuseer.

Resan är en del av ett projekt för att bygga om museets samiska basutställning. Projektet finansieras av Kulturrådet, Region Västerbotten och Lycksele förvaltningskommun för det samiska. Projektgruppen består av anställda vid museet samt av en referensgrupp.

Projektgruppen har besökt museer som drivs av urfolk, samt museer som driftas av den kanadensiska staten. Förutom museitekniska lösningar har gruppen också tittat på hur gestaltningen och vilket uttryck de olika utställningarna har. Museet i Vancouver har en ny skoglig utställning, med intressanta tekniska lösningar.

Urfolksmånaden i Kanada
Museets resa sammanföll också med urfolksmånaden i Kanada och vi deltog även i Vancouver stads officiella firande.

I projektet med den kommande samiska utställningen kommer projektgruppen att skissa på hur utställningen kan se ut under hösten.

Följande museer besöktes: Buffalo Nations Luxton Museum, Whyte Museum of the Canadian Rockies, Sncewips Heritage Museum, Squamish and Lil’wat Cultural Centre, Museum of Vancouver samt Bill Reid Gallery of Northwest Coast Art. Dessa museer drivs antingen av urfolk eller av den kanadensiska staten.

 

Referensgrupp med Mikael Jakobsson


Från vänster: Johan Sandberg McGuinne, Mikael Jakobsson, Marita Stinnerbom samisk samordnare Lycksele kommun, Lena Axelsson Westergren. Museets referensgrupp tillsammans med Mikael Jakobsson, antikvarie vid Skogs- och samemuseet.

 

Kamloops

Internatskolan i Kamloops, numer nedstängd, när den var i gång var den en av de största internatskolor för urfolk. Vid denna internatskola ligger närmare 215 barn begravda i omärkta gravar. Barn som av olika anledningar avled. Upptäckten gjordes 2021, och är ett traumaför urfolket. 

 

National indigenous day - Vancouver stads officiella firande vid Carnegie Community Centre, som är beläget i ett av Vancouver stads mer utsatta områden.

 

Coralee från Sncewips Heritage Museum i Kelowna, visar hur sköldpaddans skal fungerar som kalender.

Uppdaterad den 21 juli 2023