Välkommen till Lycksele kommuns webbplats

Renar och skotertrafik

Photo of Reindeer on Snow

När du kör snöskoter kan du komma nära renar. De strövar fritt i hjordar eller mindre grupper. Renarna är inte vilda utan har ägare. Det är mycket lätt att skingra en renhjord med snöskoter, men det är ett hårt och tidskrävande jobb att samla hjorden igen.

Inom Lycksele kommun är det inte aktuellt med tillfälliga skoterförbudsområden men även här kan snöskotertrafiken ha en negativ inverkan på renarnas betesro.

Här får du några tips och fakta om renar som är viktiga att känna till för dig som skoterförare:

Så här gör du om du närmar dig en renhjord:

  • Sakta ned eller stanna. Då går renarna oftast av skoterspåret, speciellt om det finns rentramp på sidan. Kör lugnt förbi.
  • Om renarna inte går av spåret kan det bero på att de känner sig stressade eller att de inte hittar något lämpligt ställe att gå av på. Stanna, slå av motorn och vänta en stund.
  • Om renarna inte kliver av spåret. Kör sakta bakom dem eller vänd. Om ni kommer till en öppning i skogen, en myr eller liknande, stanna skotrarna. En av skotrarna kör sakta en omväg runt renarna och ställer sig på leden en bit längre fram, vilket gör att renarna oftast går av spåret. Vänta till alla renar har gått av spåret, de följer efter varandra.
  • Om det finns svarta plastsäckar uppsatta efter skoterspåret betyder det att det finns ren i området. Kör extra lugnt där!

Uppdaterad den 27 februari 2020