"Det vi sökte i livet fanns norrut"

De valde att låta livet ta en helt ny riktning. Möt Maria Örn och Hervé Foucher som sökte sig norrut och hittade hem i Lycksele. 

 

Vi möts på Gammplatsen en försommardag i maj. Maria Örn och Hervé Foucher kommer gåendes tillsammans med sin 12-åriga hund Lucky. Efter bara två månader i Lycksele känner de sig hemma i området.
- Vi promenerar väldigt mycket. Det är så nära överallt. Då lär vi också att känna de vackra omgivningarna, säger Maria.

Maria kommer ursprungligen från Borås men har bott många år i Malmö. Hervé kommer från östra Frankrike och flyttade till Sverige för tre år sedan. Tillsammans flyttade de till ett torp i Småland där Maria jobbade åt en biståndsorganisation, medan Hervé jobbade som hantverkare, båtbyggare och möbelsnickare.
- Vi har alltid känt att vi vill bo på landet, där det är lite lugnare och närmare naturen, säger Maria.

Båda har besökt norra Sverige på semester vid flera tillfällen. Platser som Höga Kusten och Abisko men även norra Finland och Norge.

 

”Det vi sökte i livet fanns norrut”

- Vi har alltid trivts så bra och kände att det vi sökte i livet fanns norrut. Naturen, de stora landskapen och riktiga vintrar.  Vi pratade om att när vi blir pensionärer skulle vi flytta till Norrland, säger Maria. 

Men när Maria förlorade sitt jobb på grund av coronapandemin förändrades planerna snabbt.

- Först funderade vi på att söka jobb i närheten där vi bodde. Men sedan förstod vi att vi hade fått en möjlighet i livet, att göra något nytt och flytta precis vart vi vill, varför inte flytta norrut redan nu, säger Hervé.

De började kolla runt lite på olika kommuner. Maria hittade en annons om en tjänst som kommunikatör åt Lycksele Avfall och Vatten AB, (Lavab). Eftersom hon har en bakgrund inom kommunikation så bestämde hon sig för att söka tjänsten.

- Vi kollade också runt för att veta mer om Lycksele. Vi såg det nya platsvarumärket och alla fina bilder från Lycksele och tyckte att det såg så fint ut här, berättar Maria.

 

Fått ett fint bemötande

I slutet av januari åkte de en vecka till Lycksele för att lära känna platsen lite mer. När Maria sedan erbjöds tjänsten åt Lavab så var valet enkelt och i mars flyttade de till Lycksele.
- Vårt första intryck har varit jättebra. Vi har fått ett fint bemötande och när vi flyttade hit var det vinter och mycket snö. Vi imponerades av hur man använder älven på olika sätt under vintern. Det är en riktig mötesplats där det finns aktiviteter för alla, säger Hervé.

 

Drömmer om att bo på landet

- Jag tycker det känns jättebra, både med mitt nya jobb att få jobba med medborgare, återbruk och återvinning. Men också att det är så vackert här med många fina utflyktsmål och vackra byggnader. Nu när våren är här ser vi framemot att komma ut i den vackra naturen med vårt tält, säger Maria.

I dag bor de i en lägenhet men drömmer om att hitta en gård på landet.  
Där planerar de att skaffa djur och att Hervé kan bygga upp sin verksamhet kring trähantverk.
- Det skulle vara fantastiskt att hitta en egen gård på landsbygden. Då kan vi också utveckla oss mer kring återbruk som vi är intresserade av. Nu ser vi framemot att lära känna Lycksele ännu bättre och följa de olika årstiderna, säger Maria och Hervé.