Till huvudinnehåll

Finalist - Återvinningsgalan 2022!

Lycksele Avfall och Vatten AB är nominerad till Återvinningsgalan 2022 inom kategorin ”Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning”. 

Utmärkelsen ”Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning” går till en person, organisation eller ett företag som lanserat innovativa lösningar eller koncept inom avfalls- och återvinningsområdet.

Det är helheten av det nya avfallssystemet som bidragit till nomineringen med det tvådelade avfallskärlet för mat- samt restavfall som bas. Utveckling av de sidolastande avfallsbilarna spelar en viktig roll, de är nu bland annat riggade med ny teknik som väger och registrerar matavfall och restavfall separat samtidigt som kärlet töms. Det är också ett avfallssystem som enkelt kan byggas ut när det är dags att möta det nya kravet på fastighetsnära insamling av förpackningar.

- Vi är så stolta och glada, främst över att vårt samarbete med Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Norsjö, Malå och Sorsele har gett ett så gott resultat. Det är vi tillsammans med tillverkarna San Sac (kärltillverkaren), Joab (avfallsbils-påbyggaren) och Botek (leverantör av vågsystemet) som har tagit fram det här systemet som nu har uppmärksammats med en nominering i kategorin ”Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning”, säger Thomas Grenbäck, VD på Lycksele Avfall och Vatten.

Lycksele Avfall och vatten är en av tre finalister i kategorin. Vem som vinner kommer att presenteras på Återvinningsgalan som äger rum 24 november på Berns Salonger i Stockholm. Örjan Svensson, avfallschef på Lavab kommer vara på plats och kanske få ta emot vinnarpriset eller gratulera dem som vinner. Vi får se.
- Att vinna vore såklart väldigt roligt, för det har varit ett gediget arbete med att ta fram det här nya avfallssystemet, men att ”bara” bli nominerad är inte så dumt det heller, säger Örjan.

Nu håller vi tummarna!

 

Det nya avfallssystemet med det tvådelade kärlet, obligatorisk utsortering av matavfall och viktavgifter infördes årsskiftet 2021/2022. Vi hade ett mål och det har gett resultat. Utöver att många hushåll sorterar ut sitt matavfall ökar också utsorteringen av förpackningar från restavfallet. Fler förpackningar lämnas till återvinningsstationen för att sedan återvinnas till nytt liv. Detta resulterar i att vi kör mindre mängder restavfall till förbränning och med det kan vi minska våra kostnader. Matavfallet körs till en anläggning i Skellefteå för rötning till biogas samt biogödsel.

Uppdaterad den 1 november 2022