Lycksele Avfall och Vatten AB


Så sorterar du ut ditt matavfall

Så här gör du!

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av:

  • Kött, ost
  • Pasta, ris
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Bröd, kakor
  • Fisk och skaldjur
  • Äggskal
  • Te (även påsar)
  • Kaffe (även filter)
  • Lite hushållspapper och servetter

Lägg allt matavfall i matavfallspåsen. Tänk på att låta maten rinna av innan du lägger den i påsen.

Använd alltid matavfallspåsar och ställ alltid påsen i hållaren så att den luftas. Vik ner kanten på påsen så den står stadigt. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder. Fyll påsen till den streckade kanten, inte högre och förslut påsen ordentligt. Kasta påsen i kärlet för matavfall, i det mindre facket tillägnat matavfall eller i det bruna matavfallskärlet.

Det är viktigt att inget annat avfall än matavfall läggs i kärlet för matavfall.  Annat avfall kan förstöra rötningsprocessen när matavfallet ska bli biogas och biogödsel.

Det här ska inte med i matavfallet: Tuggummi, snus, cigarettfimpar, bomull, kattsand, dammsugarpåsar, sågspån, tamponger, bindor, djurspillning, jord, kemikalier, mediciner, plast, metall, gummi, glas, jord, krukväxter och trädgårdsavfall.



KOMPOST
Du kan också sortera ut ditt matavfall genom egenkompost, för detta krävs en godkänd anmälan till Myndighetsnämnden.

Uppdaterad den 18 juni 2021