Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Skärpta rekommendationer för Västerbotten

På grund av hög smittspridning av covid-19 och hårt tryck på vården har Västerbottens län skärpta rekommendationer till och med den 9 maj. De regionala rekommendationerna är en förstärkning av de nationella råden. Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19.

Fokus i rekommendationerna i Västerbotten ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd: 

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets. 
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam. 
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt. 
  • Var och en som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. 
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten. 
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går. 
  • Dessutom bör alla barn, 0 till 18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19. 

Källkritik är viktigt

  • Agera utifrån korrekt och saklig information, var källkritisk och sprid inte falsk information.

Att bedöma information

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 15 april 2021