Information om coronaviruset, covid-19

Illustration av coronaviruset

Nya regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller från och med den första juni.

Antalet deltagare som samtidigt besöker en allmän sammankomst eller offentlig tillställning får högst uppgå till:

•  Inomhusarrangemang utan sittplatser: 8 deltagare
  •  Inomhusarrangemang med sittplatser: 50 deltagare (sällskap ska kunna hålla avstånd om minst 1 meter i sidled. Varje sällskap får högst uppgå till fyra personer.)
  •  Utomhusarrangemang utan sittplatser: 100 deltagare
  •  Utomhusarrangemang med sittplatser: 500 deltagare
  •  Motionslopp: 150 deltagare
  • Begravningar får ha 20 deltagare oavsett storlek på lokal eller 50 deltagare förutsatt att sällskap kan hålla ett avstånd om minst en 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Varje sällskap får högst uppgå till fyra personer.
  • Privata tillställningar i hyrd lokal: 8 personer.

Om du anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan du dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten om sammankomster i olika lokaler

Här kan du läsa mer om regeringens plan för avveckling av restriktioner

Förhindra ryktesspridning
Det sprids väldigt mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant eller inte. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela enbart bekräftad information.

Har du frågor?

• Är du medarbetare och har frågor, ta kontakt med din närmaste chef.
  • Håll dig uppdaterad via www.krisinformation.se/

Länets krisberedskapsaktörer arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhällets viktiga funktioner.

Känner du dig orolig?
Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv. Har du symtom och funderar på om du borde kontakta vården?

Viktiga telefonnummer:

Nationellt informationsnummer – 113 13

Sjukvårdsrådgivning – 1177

Vid akuta nödsituationer – 112

UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200

Jourhavande medmänniska – 08-702 16 80

Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – via 112

Självmordslinjen – 90 101

BRIS stödtelefon för barn – 116 111

BRIS vuxentelefon om barn – 0771 50 50 50

Kvinnofridslinjen– 020 50 50 50

Föräldralinjen – 020-85 20 00