Information om coronaviruset, covid-19

Illustration av coronaviruset

Allmän smittspridning råder i hela Västerbotten. Det innebär att du riskerar att utsättas för smitta oavsett var du befinner dig i länet. Följ myndigheternas råd - Håll ut, håll avstånd och håll kontakten. Stanna hemma om du är sjuk. Tillsammans bromsar vi smittan.

Vi har sett en ökning av antalet bekräftat smittade och misstänkt smittade av covid-19 i samhället. Detta berör även kommunens egna verksamheter.

Kommunen i stabsläge
Lycksele kommun är sedan den 5 november i stabsläge. Det innebär att vi har en stabsgrupp som bevakar och följer utvecklingen i kommunen och som snabbt kan sammankallas för att ta beslut på mycket kort varsel. Staben arbetar systematiskt för en sammanhållen hantering av händelsen.

Vi måste göra allt vi kan för att bromsa smittspridningen i samhället och skydda alla från att bli svårt sjuka.

Familjekarantän
När en person i ditt hushåll har symptom och väntar på provsvar som visar om hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, stanna hemma. Det gäller alla utom de som haft bekräftad covid 19 senaste sex månaderna.

Förhindra ryktesspridning
Det sprids väldigt mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant eller inte. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela enbart bekräftad information.

Har du frågor?

• Är du medarbetare och har frågor, ta kontakt med din närmaste chef.
  • Håll dig uppdaterad via www.krisinformation.se/

Länets krisberedskapsaktörer arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhällets viktiga funktioner.

Känner du dig orolig?
Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv. Har du symtom och funderar på om du borde kontakta vården?

Viktiga telefonnummer:

Nationellt informationsnummer – 113 13

Sjukvårdsrådgivning – 1177

Vid akuta nödsituationer – 112

UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200

Jourhavande medmänniska – 08-702 16 80

Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – via 112

Självmordslinjen – 90 101

BRIS stödtelefon för barn – 116 111

BRIS vuxentelefon om barn – 0771 50 50 50

Kvinnofridslinjen– 020 50 50 50

Föräldralinjen – 020-85 20 00