Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Information om coronaviruset, covid-19

Illustration av coronaviruset

Allmän smittspridning råder i hela Västerbotten. Det innebär att du riskerar att utsättas för smitta oavsett var du befinner dig i länet. Följ myndigheternas råd - Håll ut, håll avstånd och håll kontakten. Stanna hemma om du är sjuk. Tillsammans bromsar vi smittan.

Vi har sett en ökning av antalet bekräftat smittade och misstänkt smittade av covid-19 i samhället. Detta berör även kommunens egna verksamheter. 

Kommunen i stabsläge
Lycksele kommun är sedan den 5 november i stabsläge. Det innebär att vi har en stabsgrupp som bevakar och följer utvecklingen i kommunen och som snabbt kan sammankallas för att ta beslut på mycket kort varsel. Staben arbetar systematiskt för en sammanhållen hantering av händelsen.

Vi måste göra allt vi kan för att bromsa smittspridningen i samhället och skydda alla från att bli svårt sjuka.

Familjekarantän
När en person i ditt hushåll har symptom och väntar på provsvar som visar om hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, stanna hemma. Det gäller alla utom de som haft bekräftad covid 19 senaste sex månaderna.

Förhindra ryktesspridning
Det sprids väldigt mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant eller inte. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela enbart bekräftad information.

Har du frågor?

  • Är du medarbetare och har frågor, ta kontakt med din närmaste chef.
  • Håll dig uppdaterad via www.krisinformation.se/

Länets krisberedskapsaktörer arbetar tillsammans för att bromsa smittan i Västerbotten. Vårt mål är att på lång sikt skapa uthållighet i samhällets viktiga funktioner. 

Känner du dig orolig?
Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa och livssituation, eller kanske någon annans hälsa och liv. Har du symtom och funderar på om du borde kontakta vården?

Viktiga telefonnummer:

Nationellt informationsnummer – 113 13

Sjukvårdsrådgivning – 1177

Vid akuta nödsituationer – 112

UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200

Jourhavande medmänniska – 08-702 16 80

Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – via 112

Självmordslinjen – 90 101

BRIS stödtelefon för barn – 116 111

BRIS vuxentelefon om barn – 0771 50 50 50

Kvinnofridslinjen– 020 50 50 50

Föräldralinjen – 020-85 20 00

Äldrelinjen – 020 22 22 33

Information in other languages (Folkhälsomyndigheten)

National telephone line about the new corona virus in several languages
Call telephone number 08-123 680 00 to get answers to current questions about covid-19. Link to telephone number 

 

 

Senaste nyheterna om corona

 
Bild på en hand med plasthandske som håller i en spruta
Anpassade rekommendationer efter vaccination

16 april 2021

Alla vaccinerade får nu träffa fler människor inomhus och gemensamma aktiviteter kan återupptas inom äldrevård. Det beskedet gav socialminister Lena Hallengren (S) i dag. De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan.


Uppdatering av läget vecka 14

15 april 2021

Vi ser återigen en ökning av smittade av covid-19 i Lycksele med 18 nya smittade under vecka 14. Nu fortsätter vi att hålla ut så att den positiva trenden vi har haft den senaste tiden håller i sig.


Beslut gällande fritidsanläggningar

19 mars 2021

Regeringen har rekommenderat att regional och kommunal verksamhet som inte är nödvändig, bör hållas stängda till och med 1 april.  Detta innefattar dock inte idrotts- kultur- och fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare, varken inomhus eller utomhus.


Uppdatering om läget vecka 11

18 mars 2021

Det är nu snart ett år sedan det första covid-19 fallet konstaterades i vår kommun. Ett år senare har totalt 1472 smittats, varav 46 under vecka 10. Det är utifrån Region Västerbottens samt Folkhälsomyndighetens antal redovisade fall per kommun fram till förra veckan.


Bild på en hand och datorplatta
Uppdatering om fjärrundervisning i Lycksele

17 mars 2021

Nya beslut har tagits kring fjärrundervisningen på högstadiet och gymnasiet och vad som gäller fram till påsklovet. Årskurs 9 på Finnbacksskolan återgår nästa vecka till platsförlagd undervisning. 


Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 7 april 2021